Antena 3 CNN Actualitate Aflaţi care sunt afecţiunile favorizate de căldură

Aflaţi care sunt afecţiunile favorizate de căldură

Aflaţi care sunt afecţiunile favorizate de căldură
28 Iul 2007   •   12:54

Temperaturile cresc din nou şi se apropie de 40 de grade astfel că se va declara cod galben, pentru sudul şi sud-estul ţării. Abia marţi, scăpăm de caniculă. Atenţionarea cod galben intră în vigoare sâmbătă dimineaţă şi vizează 17 judeţe plus Bucureştiul. Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune asupra organismului nostru, susţin specialiştii Autorităţii de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii Publice. Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea, şocul hipertermic.

Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante. În aceste situaţii, trebuie luate următoarele măsuri: încetarea activităţii fizice şi repaus în locuri răcoroase; reluarea acestora se va face după mai multe ore; se recomandă consumarea de sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical. O altă afecţiune care poate fi pricinuită de căldura excesivă este şocul hipertermic. Aceasta este o urgenţă medicală şi apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând rapid şi chiar depăşind 40 de grade Celsius.

Simptome în cazul şocului hipertermic sunt: pielea foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorientare şi pierderea cunoştinţei (leşin), eventual convulsii. În asemenea situaţii, trebuie solicitat serviciul de ambulanţă. Până la sosirea echipajului serviciului de urgenţă, persoana trebuie dusă la umbră şi udată cu apă rece, asigurându-se o bună ventilaţie. Dacă este posibil, persoanei i se face un duş rece. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal.

Rompres

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close