Strategia naţională de prevenire şi combatere a pestei porcine a fost aprobată de guvern în toamna anului trecut. Strategia respectivă a fost întocmită după recomandările specialiştilor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - instituţie condusă la vremea respectivă de secretarul de stat Marian Avram.
Potrivit jurnaliştilor de la ?Gardianul?, Avram era cunoscut ca având legături strânse cu compania care urma să aducă în ţară vaccinul tip marker. Alături de Marian Avram, susţin aceleaşi surse, în această afacere a fost implicat şi şeful Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, Ştefan Nicolae, care la acea dată avea două dosare penale pe rol şi fusese trimis în judecată de procurorii de la Parchetul General pe motiv că transformase gripa aviară într-o afacere de familie.
Jurnaliştii aduc ca argument în sprijinul ideii că prevenirea pestei porcine în România s-a făcut în mod inconştient cu studiu comparativ comandat de ministerul Agriculturii din Belgia între vaccinurile clasic şi marker în ceea ce priveşte eficienţa pentru pesta porcină. Rezultatul a fost uimitor. În cazul vaccinului marker, se precizează că animalele vaccinate au simptome severe, iar rata de mortalitate în cazul expunerii este de 75 la sută, în timp ce în cazul vaccinului clasic, nu există nici simptome, nici mortalitate.
Aceste informaţii au fost trimise şi autorităţilor româneşti care s-au încăpăţânat totuşi să fie prima ţară europeană care testează acest vaccin, susţin cei de la ?Gardianul?.
În februarie anul acesta, cu mult înainte de apariţia primelor focare de pestă în România, la Bruxelles a avut loc o reuniune tehnică pe această temă. Acolo s-a atras atenţia că ţara noastră este într-o situaţie specială, întrucât este prima dată când vaccinul marker este utilizat la eradicarea pestei porcine.
Antena 3