În anul 2000, prin intermediul mandatarului Nicolae Petricilă, Traian Băsescu şi omul de afaceri Costel Căşuneanu au cumpărat două terenuri învecinate, aparţinând aceluiaşi proprietar-moştenitor. Fostul primar general al Capitalei a devenit proprietarul a 3708 metri pătraţi, iar omul de afaceri cam cu tot atât, pe Aleea Privighetorilor din Bucureşti, în apropierea Academiei de Poliţie ?Alexandru Ioan Cuza?. Traian Băsescu a plătit pe teren suma de 67.000 de dolari, adică 18 dolari pe metru pătrat, în ciuda faptului că preţul zonei era mult mai mare. În schimb, Căşuneanu, pe o suprafaţă asemănătoare, a achitat 222.500 de dolari. Jurnaliştii susţin că diferenţa s-ar explica prin faptul că afaceristul plătea astfel şi terenul lui Traian Băsescu, în semn de mulţumire pentru contractele de construcţii şi reabilitare de drumuri pe bani publici obţinute. Doi ani mai târziu, Traian Băsescu vinde terenul către cumnata lui Costel Căşuneanu, Gabriela Blaj din Oituz. De această dată, însă, metrul pătrat costă aproape 80 de dolari, de 4,4 ori mai mult decât la cumpărare.
Prin această manevră s-a putut justifica suma de 280.000 USD, cu care actualul preşedinte a cumpărat vila de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, proprietate care a fost donată fiicei şi care nu figurează în declaraţia de avere a şefului statului . Toate aceste date apar în nota întocmită de Oficiul pentru spălarea banilor, care a cerut, în octombrie 2004, o analiză a acestori tranzacţii suspecte dintre Costel Căşuneanu şi Traian Băsescu. Concluziile anchetei au făcut obiectul unui dosar. În mod normal, acesta ar fi trebuit să ajungă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost îngropat. Şi la Direcţia Naţională anti-corupţie a existat o sesizare privind tranzacţia dintre Băsescu şi Căşuneanu.
Surse din DNA au declarat pentru Ziua că dosarul a fost ignorat în mod intenţionat de procuroarea Camelia Sutiman, imediat după ce Traian Băsescu a devenit preşedinte. Dosarul a fost clasat. Surse judiciare susţin că Sutiman ar urma să fie delegată de la DNA la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a deveni inspector la Secţia de procurori a Direcţiei Inspecţiei Judiciare.
Citiţi articolul complet în Ziua
Antena 3