Una dintre cele mai utilizate metode de-a transforma bani cîştigaţi ilicit în venituri legale este spălarea lor. În ultimii ani, nume mari au fost implicate şi condamnate pentru această infracţiune.
Sorin Ovidu Vîntu a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare în dosarul Petromservice, iar omul de afaceri craiovean Genică Boerică a primit 12 ani de închisoare în dosarul restituirilor ilegale de TVA.
Antena 3 vă prezintă, începînd de astăzi, dedesubturile unora dintre cele mai mari astfel de dosare în care sunt implicate nume importante.
Nici preşedintele Băsescu nu a scăpat de astfel de acuzaţii. Este vorba de ancheta privind tranzacţiile imobiliare cu omul de afaceri Costel Căşuneanu, anchetă care s-a oprit atunci când Băsescu a devenit preşedinte.
La 9 august 2000, Traian Basescu si omul de afaceri Costel Casuneanu au cumparat, de la acelasi proprietar, cate un teren de 3700 mp, in Aleea Privighetorilor. Terenul era situat chiar langa Gradina Zoologica, una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei, pretul pietei fiind la acea data in jur de 200 euro mp.
Dar Traian Basescu plateste un pret ireal de mic. Mai exact, potrivit contractului, 1.483.244.000 lei, pe care vanzatorul ii primeste "in intregime la data autentificarii contractului', dupa cum se arata in actul de vanzare-cumparare.
In paralel, in aceeasi zi, Casuneanu plateste aceluiasi proprietar, pentru aceeasi suprafata, cinci miliarde de lei vechi, adica de aproape 4 ori mai mult.
Doi ani mai tarziu, la 14 octombrie 2002, Traian Basescu vinde acest teren la pretul exorbitant de circa 12 miliarde lei vechi, in conditiile in care boom-ul imobiliar nu se declansase.
Cumparator este Gabriela Blaj, din Oituz. Desi presa a speculat faptul ca persoana respectiva este ruda cu Costel Casuneanu, Traian Basescu a sustinut contrariul.
TRAIAN BASESCU: Terenul a fost cumparat de o doamna, Gabriela Blaj, habar nu am cine este. Eu am rezolvat problema prin notar
Numai ca, intr-o confruntare cu Victor Ciutacu la televiziunea publica, Traian Basescu recunoaste, fara sa vrea, ca adevaratul cumparator a fost Casuneanu.
"Eu nu am cumparat nici un teren de la Casuneanu. Eu i-am vandut, si i-am vandut sub pretul pietei, exact ca sa nu aveti de ce sa aveti o problema de constiinta", declara preşedintele.
Banii obtinuti astfel sunt folositi de Traian Basescu pentru a justifica cumpararea vilei din Otopeni, contra a 280 000 de dolari. La 21 octombrie, Traian Basescu cumpara vila, iar alte trei saptamani mai tarziu o doneaza fiicei sale Ioana, pentru ca in februarie 2003 sa isi aloce singur casa din Mihaileanu.
Afacerile s-au petrecut in perioada cand Traian Basescu era ministru al Transporturilor si apoi primar general al Capitalei, institutii cu care firmele lui Casuneanu au avut nenumarate contracte pe bani publici.
De altfel, exista documente care atestă că Traian Băsescu a pregătit terenul din Aleea privighetorilor înainte de a face aceste tranzacţii imobiliare. La acea vreme primar general, el a trecut terenul din Ilfov în Bucureşti şi din teren agricol în teren intravilan, cu o zi înainte de a-l cumpăra, pe 8 august 2000.
Tranzactiile Basescu-Casuneanu au intrat in atentia Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, care a deschis in septembrie 2004 un dosar.
Numai ca dupa alegerile din luna decembrie a aceluiasi an, Traian Basescu a devenit presedinte, iar dosarul a fost clasat cu urmatoarea concluzie: "In urma alegerilor prezidentiale desfasurate in data de 12.12.2004, Traian Basescu a castigat votul majoritar (...) Fata de cele prezentate, in baza art 84 alin.2 din Constitutia Romaniei, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate, propunem clasarea lucrarii S/IV/1014 referitoare la Basescu Traian'.
Iar plenul Oficiului a votat clasarea, in unanimitate.
Oficiul decide de asemenea ca, intrucat Gabriela Blaj a virat banii in contul lui Basescu, iar acesta in contul fiicei sale Ioana, "nu a incercat ascunderea banilor, din moment ce acestia au existat in conturi in toata aceasta perioada'.
O explicatie socanta, avand in vedere ca o operatiune de spalare de bani tocmai asta presupune: incheierea unor tranzactii prin care bani negri sa poata fi adusi in conturi, la vedere, si transformati in bani albi.
In februarie 2012 Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, a formulat la Parchetul General o sesizare penala impotriva lui Traian Basescu, pe care l-a acuzat de spalare de bani si luare de mita, in legatura cu afacerile imobiliare cu Costel Casuneanu.
Pe baza problelor anexate sesizarii, GIP a cerut trimiterea in judecata a lui Traian Basescu.
Inainte de suspendarea presedintelui Traian Basescu, procurorul Carmen Damian cerceteaza cazul si, la 25 iunie 2012, a dat NUP lui Basescu sustinand ca nu exista probe pentru spalarea de bani ori pentru infractiunea de mita.
Luju.ro scrie ca ancheta s-a facut strict in birou, iar Basescu nu a fost audiat, la fel cum nu a fost audiat niciun martor. Este de neinteles cum o infractiune de mita a fost anchetata de Parchetul General in conditiile in care aceasta fapta este una de coruptie, de competenta stricta a DNA.
GIP a atacat decizia la procurorul ierahic superior, dar s-a menţinut decizia iniţială. Hotărârea a fost atacată pentru a doua oară, de data aceasta la Curtea Supremă, unde a fost respinsă, dar nu pe fond. Magistraţii au admis o excepţie, deocamdată nu se ştie care, atâta vreme cât motivarea nu a fost redactată incă.
În aceste condiţii ramane fara raspuns intrebarea: cum a fost cercetat Traian Basescu in acest dosar, cata vreme s-a pretins mereu ca el are imunitate?