Antena 3 CNN Actualitate Superafacerea măştilor de stat de la Romarm, demascată de o anchetă Antena 3

Superafacerea măştilor de stat de la Romarm, demascată de o anchetă Antena 3

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 23:15 18 Dec 2020 Modificat la 23:15 18 Dec 2020
Superafacerea măştilor de stat de la Romarm, demascată de o anchetă Antena 3
Sursa foto: Hepta

În martie 2020, reprezentanţii Guvernului Orban anunţau cu mare pompă că Romarm S.A a intrat pe frontul luptei anti Covid.

Prin fabrica de la Dragomireşti, Dâmboviţa, compania urma să producă măşti de protecţie pentru populaţie. Câteva săptămâni a fost linişte. Pe piaţa tranzacţiilor publice, Romarm S.A nu a apărut cu nimic. Nici anunţ de negociere directă, nici selecţie de oferte. Doar că, în ultima zi a lunii – pe 31 martie, compania de stat semna un contract cu Interarms Impex. Nimeni nu ştia de unde a picat SRL-ul!

"Probabil directorul general i-a ales. Erau mai deosebiţi. Public nu a fost nimic. A fost o selecţie, i-a adus directorul Ţuţu. Atunci, la nivelul companiei s-a făcut un draft de contract, avizat de toate structurile din companie, dar directorul general a venit cu un alt contract semnat direct. Nu semăna deloc cu ceea ce se propusese”, declară în exclusivitate pentru Antena 3 o sursă implicată în tranzacţie.

Prin contractul „adus de la negocierile personale” de către directorul Romarm, compania de stat cumpăra patru linii de producţie de măşti cu aproximativ un milion de dolari. Mai precis: 979.866 dolari plus TVA. Astfel, o linie de producţie de măşti cu trei straturi fusese fixată la 194.300 de dolari.

Deşi, printr-un contract direct, în aceeaşi perioadă, companiei de stat i s-a oferit o linie similară cu 76.400 dolari!

Interarms Impex a cumpărat liniile de producţie din China, după ce a primit un avans consistent din partea Romarm. SRL-ul a achiziţionat echipamentele de la Sichuan Lingtong Intelligence Environmental Protection Industry Ltd.

Pe pagina madeinchina.com, respectiva societate vinde, în prezent, diferite linii de producţie de măşti cu un preţ maxim de 45.000 de dolari.

Surse Antena 3 arată că şi în privinţa finanţării sunt probleme: „Firma Interarms nu a reuşit să aducă garanţiile necesare astfel încât o bancă să-i emită o scrisoare de garantare.

Plata a fost garantată de o instituţie financiară nebancară. Această tranzacţie trebuia garantată de o bancă sau, în cel mai rău caz, de o societate de asigurări de prim rang așa cum fac toate organizaţiile guvernamentale din cadrul sistemul naţional de apărare”

Întreaga anchetă, în materialul de mai jos.

 

 

 

×
x close