Antena 3 CNN Actualitate Adriean Videanu: România nu are probleme cu resursele de gaze (VIDEO)

Adriean Videanu: România nu are probleme cu resursele de gaze (VIDEO)

3 minute de citit Publicat la 12:40 03 Ian 2009 Modificat la 12:40 03 Ian 2009
Adriean Videanu: România nu are probleme cu resursele de gaze (VIDEO)
?Întâlnirea nu a fost generată de niciun fel de urgenţă. Am vrut să am toate datele legate de perioada următoare. Nu avem absolut nici un fel de probleme chiar dacă am primit comunicarea legată de o reducere, pâna în data de 11 ianuarie, a livrărilor de gaze. Nu avem nici un fel de probleme. Avem o rezervă de 1,2 milioane de metri cubi pe zi.", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, după întâlnirea cu reprezentanţii Dispeceratului de Gaze.
Stroia Marius, directorul Dispeceratului de Echilibrare Comercială din Transgaz, a participat la întâlnirea informală de la Ministerul Economiei. ?Începând de aseară, de la 18.00, am fost anunţat că s-au redus livrările de gaz. Presiunea e la parametrii normali. Consumul României în ultima vreme a fost de aproximativ 51 milioane de metri cubi.? a spus acesta.

?Există o rezervă de 7 milioane de metri cubi pe zi în depozitele de înmagazinare. Nu sunt probleme? a ţinut să evidenţieze Marius Stroia.

Întâlnirea de la Ministerul Economiei a avut loc între ministrul Adriean Videanu şi reprezentanţi de la Dispeceratul de Gaze. Subiectul întâlnirii a fost chiar situaţia gazelor în ţara noastră şi asta, după ce livrările de gaze naturale către ţara noastră s-au redus cu o treime, din cauza neînţelegerilor dintre Rusia şi Ucraina.
Livrările de gaze naturale ruse pentru România au scăzut cu aproape o treime, ca urmare a disputei dintre Rusia şi Ucraina. Informaţia a fost făcută publică de directorul Transgaz, Ioan Rusu. Oficialul a dat asigurări că populaţia nu va resimţi o scădere a presiunii gazelor, pentru că vor fi folosite resursele proprii, din depozitele de gaz. Directorul Transgaz apreciază că situaţia se va rezolva până duminică.
Livrările de gaze naturale către ţara noastră s-au redus de aseară de la ora 18,00, de la 9,6 milioane metri cubi la 6,5 milioane metri cubi, din cauza prblemelor dintre Rusia şi Ucraina. Oficialii TransGaz dau asigurări că nu vom fi afectaţi de această situaţie, având în vedere că în România se consumă 58,5 milioane metri cubi pe zi, iar cantitatea disponibilă este de 65,5 milioane de metri cubi.
Polonia şi Ungaria resimt şi ele efectele divergenţelor dintre Gazprom şi Ucraina. Şi aici a scăzut volumul de gaz livrat prin Ucraina. Oficialii Gazprom acuză Kievul că a redus tranzitul gazului către ţările Uniunii Europene.
Partea ucraineană a declarat, într-un mod cinic, că va lua gaz din conductele pentru export, iar ţările balcanice au început deja să simtă efectele şi să sufere din cauza a ceea ce face Ucraina.
În plus, oficialii gigantului rus spun că, în continuare, Ucraina nu permite observatorilor independenţi accesul la staţiile de măsurare.Ucrainenii neagă însă acuzaţiile venite din partea Gazprom. Mai mult, ei susţin că gigantul rus este cel care nu a livrat catitatea de gaze necesară pentru ţările europene.
Moscova a asigurat recent Uniunea Europeană că nu va fi afectată de disputa privind preţul pe care Kievul trebuie să-l plătească pentru gazele primite. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a anunţat că va interveni doar dacă livrarea de gaze către ţările europene va fi perturbată.
Vineri seară, Uniunea Europeană a cerut Rusiei şi Ucrainei o "reluarea imediată a livrărilor complete de gaz către ţările membre UE". Potrivit AFP, noua preşedinţie cehă a UE "cere o soluţie urgentă la disputa comercială dintre Federaţia Rusă şi Ucraina şi o reluare imediată a livrărilor complete de gaz către ţările membre UE".
Livrările de gaz rusesc către Ucraina au fost oprite cu puţin timp în urmă. Măsura luată de Gazprom vine din cauza datoriei pe care Kievul o are către compania rusă de stat. Peste 80% din cantitatea de gaze livrate Europei tranzitează Ucraina. Oficialii ruşi spun că au luat această decizie din cauza restanţelor de peste două miliarde de dolari acumulate de Ucraina.
Citiţi şi ?Gazprom a sistat livrările către Ucraina?
Citiţi şi ?Gazprom acuză Ucraina că ?fură? gazul destinat ţărilor din Europa?
Antena3.ro

×
x close