Antena 3 CNN Actualitate Adrian Vieriţa a primit avizul ca ambasador al României în SUA

Adrian Vieriţa a primit avizul ca ambasador al României în SUA

Adrian Vieriţa a primit avizul ca ambasador al României în SUA
18 Oct 2007   •   08:03

Membrii Comisiilor pentru politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor i-au acordat aviz favorabil lui Adrian Vieriţa, propus pentru postul de ambasador al României la Washington. Membrii comisiilor reunite au votat în unanimitate propunerea. Adrian Vieriţa are 45 de ani, este căsătorit şi are doi copii. Până în martie 2006, a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania. Cunoscător al limbilor engleză, germană, italiană şi franceză, Vieriţa este, în prezent, secretar de stat pentru afaceri europene.

Răzvan Rusu ? avizat ca ambasador al României în Italia
Aviz favorabil a primit şi Răzvan Rusu, propus pentru funcţia de ambasador al României în Italia. Propunerea a fost adoptată cu 19 voturi ?pentru? şi unul împotrivă de către parlamentari. Rusu a fost director adjunct la Direcţia ONU a MAE în 2003, iar în 2004 a ocupat funcţia de director general la Direcţia Europa Extinsă. Cunoscător a două limbi străine - engleză şi franceză - Răzvan Rusu a predat, în 2004, cursuri de cooperare regională şi relaţii bilaterale cu statele din spaţiul est-european.

Tot joi au fost audiaţi şi candidaţii la posturile de ambasadori în Bosnia şi Herţegovina şi Kazakstan. Comisiile pentru politică externă din Senat şi Camera Deputaţilor i-au avizat favorabil pe Daniel Banu, viitorul ambasador în Bosnia şi Herţegovina şi pe Emil Rapcea, ambasador în Kazahstan.

Daniel Banu are 36 de ani, vorbeşte limbile engleză, rusă, sârbo-croată şi portugheză, este căsătorit şi are o fiică. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Universităţii Bucureşti şi al Institutul de Relaţii Internaţionale MGIMO din Moscova, în prezent este doctorand la Universitatea Naţională de Apărare ?Carol I?. Ocupă funcţia de şef al Biroului de legătură al României în Kosovo, iar pentru trei ani a deţinut funcţia de inspector OSCE, departamentul drepturile omului şi democratizare, misiunea OSCE în Bosnia-Herţegovina.

La rândul său, Emil Rapcea, nominalizat pentru postul de ambasador al ţării noastre în Kazahstan, este în prezent reprezentant permanent al României pe lângă ECOWAS. Din 2003 până în februarie 2007 a fost ambasador la Abuja, Nigeria, iar între 2001-2002 a fost însărcinat cu afaceri la ambasada Moscovei, fiind vorbitor de engleză, rusă şi franceză.

Propunerile de ambasadori sunt făcute de ministrul de Externe şi aprobate de premier şi preşedinte, înainte de a se obţine avizul consultativ al Parlamentului.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close