Scandalul brăţărilor dacice ar putea fi o cacealma. Invitat la emisiunea Zig-Zag, un jurnalist de la ?Adevărul? ridică mai multe semne de întrebare privind autenticitatea lor. Scandalul brăţărilor dacice a fost declanşat de o emisiune de televiziune în care se vorbea despre căutătorii de comori din zona Devei şi despre încrengătura dintre aceşti căutători, poliţie şi procuratură. În emisiune, era prezentată şi o brăţară care ar fi ajuns la un important personaj politic. Pornind de la această emisiune, procurorii au deschis o anchetă soldată cu recuperarea a cinci brăţări dacice.
Problema este că această brăţară fantomă nu a apărut.
La rândul lor, ziariştii de la ?Adevărul? au pornit o investigaţie jurnalistică, dar nu au reuşit decât să acumuleze semne de întrebare. Primul a fost iscat de un telefon, prin care se spunea că brăţările au fost confecţionate din cosoni de către un bijutier.
Jurnaliştii s-au dus la Alba Iulia, unde au constatat că bijutierul a decedat în mod suspect.
Procurorii au refuzat să verifice şi ipoteza falsurilor. Poate şi pentru că o expertiză a confirmat că brăţările sunt realizate din aur provenit din Apuseni. Ceea ce nu demonstrează că ele au fost făcute de către daci.
Jurnaliştii de la ?Adevărul? consideră că, din moment ce Ministerul Culturii a cheltuit aproape 900.000 de lei noi pentru recuperarea celor 5 brăţări, este cazul să continue investigaţia, pentru a se confirma autenticitatea obiectelor.
Iulian Ceia, alias ?Pionul?, principalul acuzat din dosarul ?Tezaurul de la Sarmizegetusa?, a declarat pentru ?Adevărul? că procurorii nu vor să afle dacă obiectele de tezaur sunt autentice, ci încearcă să-l înfunde pe Adrian Năstase. Şi, alături de Năstase, în vizorul procurorilor s-a mai aflat şi acuzarea altor personaje VIP, precum Dan Iosif, Marian Iancu, Ovidiu Tender, Ioan Talpeş sau Sergiu Nicolaescu.
În plus, şi Iulian Ceia susţine că brăţările repatriate de autorităţile române sunt false.
Antena3.ro