Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase, despre discursul lui Vladimir Putin: "A marcat deschiderea celui de-al doilea an de război şi e îngrijorător şi pentru noi"

Adrian Năstase, despre discursul lui Vladimir Putin: "A marcat deschiderea celui de-al doilea an de război şi e îngrijorător şi pentru noi"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 22:32 21 Feb 2023 Modificat la 22:32 21 Feb 2023
adrian nastase despre discursul lui vladimir putin razboi rusia ucraina vizita joe biden la kiev
Adrian Năstase, despre discursul lui Vladimir Putin: "A marcat deschiderea celui de-al doilea an de război şi e îngrijorător şi pentru noi" Sursa foto: Antena 3

"Statele Unite reprezintă o formulă hegemonică care s-a întins până la frontiera Rusiei. Din acest motiv, practic el invocă un nou război rece, un Occident lărgit contra unui Est limitat practic la Rusia, doar cu mai mulți spectatori care sunt China, India și așa mai departe.

De aceea, discursul, după părerea mea, discursul lui a fost pe de o parte electorală în sensul că s-a adresat populației din Rusia, care în mod evident suferă în urma războiului. Pe de altă parte, un mesaj către cei care nu sunt părți în conflictul din Ucraina sau în orice caz, nu participă în mod vizibil. Este vorba de China, de India, de zone adiacente, care în mod evident vor conta.

Așa încât eu cred că ziua de astăzi nu, nu a marcat de fapt un an de război, ci a marcat deschiderea celui de-al doilea an de război. Este practic un anunț care trebuie să fie extrem de îngrijorător pentru noi din toate punctele de vedere.

Și aici sigur că aș putea să iau pe rând diverse chestiuni, temele care au fost folosite, de la mesianism, la aspectele legate de armată, la chestiunile legate de vecini, la atacurile împotriva americanilor, împotriva NATO.

Un discurs care, după părerea mea, a avut ca nucleu acele promisiuni pentru ca populația din Rusia să accepte în continuare acest efort imens, sacrificii de vieți omenești, dar și sacrificii materiale. În orice caz, am avut un sentiment de deja vu. Era modelul pe care-l știam de dinainte de '89 cu discursurile acelea lungi, cu tot felul de formule de genul trebuie să... ne angajăm să... vom face să ...vă cer să..., un discurs autoritarism, cu promisiuni care nu știm încă dacă se pot îndeplini. Nu știm dacă diagnoza este corectă.

Apropo, nu știu nimic, nu mai știu nimic despre premierul Rusiei. Rusia ar trebui să aibă și un premier, nu? Toate ele acestea țin până la urmă de guvern, de guvernare. Dar, practic, Rusia a devenit un stat prezidențial, are un regim prezidențial, probabil pentru a egala cumva modelul american.

Iar preşedintele Biden urma să ne convingă că nu există un buffer între Occident și Rusia, că este practic acum linia de front foarte clar în apropierea noastră și bineînțeles, cu cu unele teme electorale, pentru că și vizita lui la Kiev a avut această componentă electorală pentru al doilea mandat care pe care încearcă să-l pregătească.

Astă vizită de aventură la Kiev s-a făcut după ce s-a dat un acord sau, în sfârșit, un angajament de neimplicare a Rusiei", a spus Adrian Năstase, fost premier al României, în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3 CNN. 

×
x close