Adrian Năstase afirmă, într-o postare pe blogul său personal, că declasificarea unor documente importante ale SUA sau ale Rusiei ne ajută să înțelegem mai bine evenimentele din istoria recentă.
"Cu cât trece timpul, apar noi informatii care ne ajută sa analizăm mai corect evenimente din istoria recentă. Am trăit, unii chiar am participat la anumite momente de schimbare majoră in viata internatională, după 1989 – ceea ce se numeste, in general, „incheierea Războiului rece”, de fapt inceputul impărtirii lumii in noi zone de influentă.
Unele dintre evenimente au fost insă determinate de decizii luate in spatele usilor inchise. Tot mai multe informatii apar in ultima vreme, prin declasificarea unor documente importante in SUA sau in Rusia. Aceste informatii ne ajuta sa „ajustăm” unele din opiniile despre acea perioadă.
Iata, spre exemplu, consemnarea unei convorbiri pe care a avut-o presedintele Eltin, la 1 iulie 1991, la sediul NATO, cu Manfred Woerner, convorbire in care secretarul general al NATO ii spune presedintelui rus ca le va comunica presedintilor Walesa si Iliescu că el se va opune ca Polonia si România sa adere la NATO si ca transmisese acelasi lucru si Ungariei si Cehoslovaciei."
Continuarea, pe adriannastase.ro.