Adrian Marinescu, într-o intervenție telefonică la Antena 3, a explicat care este motivul decalajului care apare în cazul începerii vaccinării între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Întrebat dacă, în acest moment, vaccinul poate fi considerat sigur, medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș a declarat că, în ciuda faptului că niciun vaccin nu este sigur, procentul de 95% ”este exact ceea ce avem nevoie”.
”Sută la sută sigur nu este niciun vaccin. Dar, cu cât ne apropiem mai mult de procentul de 100%, adică 95%, este exact ceea ce avem nevoie.
E important de spus că există informații încă din luna noiembrie că Marea Britanie va fi prima țară care va avea aprobările necesare. Asta nu înseamnă că nu vom avea în curând și pentru Uniunea Europeană. Și ar trebui să înțelegem că România face parte din Uniunea Europeană și că pentru a obține această aprobare avem nevoie de raportul final din partea Agenției Europene a Medicamentului, care probabil că va veni undeva la finalul lunii decembrie, se vorbește chiar de data de 29. Imediat după, Comisia Europeană va fi cea care va avea ultuml cuvânt de spus. Deci decalajul care are loc între Uniunea Europeană și ceea ce se întâmplă în Marea Britanie probabil că va fi de doar câteva săptămâni”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.
Cât despre strategiile de vaccinare din Uniunea Europeană și Marea Britanie, medicul spune că acestea sunt asemănătoare.
”Împreună cu personalul medical, vor fi și persoanele vulnerabile. Acest lucru clar ni-l dorim și noi, dar rămâne de văzut dacă dozele care vin în prima tranșă din vaccin vor fi suficiente. Dacă vor fi suficiente, practic cele două etape, adică personalul medical și cei din serviciile medicale, vor merge împreună. Dar a doua etapă care se referă la persoanele vulnerabile, și aici mă refer la persoanele cu afecțiuni cronice și la cei care sunt vârstnici, va fi foarte apropiată de prima etapă. Depinde cât de repede vine tranșa a doua de vaccin”, mai spune infecționistul.
Prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului Pfizer
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului coronavirus Pfizer / BioNTech pe scară largă, anunță BBC.
Autoritatea de reglementare britanică MHRA spune că vaccinul, care oferă o protecție de până la 95% împotriva Covid-19, este sigur, iar imunizările ar putea începe în câteva zile pentru persoanele din grupuri cu prioritate ridicată.
Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze - suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni. Aproximativ 10 milioane de doze ar trebui să fie disponibile în curând, primele unități urmând să sosească în Marea Britanie în următoarele zile. Acesta este vaccinul care a trecut cel mai rapid de la concept la realitate, având nevoie de doar 10 luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care durează în mod normal un deceniu.