”Noi dorim să identificăm argumentele pentru care sindicatul reprezentativ solicită demisia mea, pentru că eu sunt aici pentru a eficientiza acestă societate.
Trebuie să ne încadrăm într-un buget, avem un contract colectiv de muncă valabil, și trebuie să ne gândim la bucureșteni. Cu presiune, din păcate, nu se rezolvă nimic. Consider că angajații trebuie să respecte hotărârea judecătorească dată ieri. Mai mult decât atât, începând din acestă dimineață, la sediul punctelor noastre de lucru hotărârea de ieri a Instanței.
Rugămintea mea este ca angajații să iasă și să își desfășoare activitatea în conformitate cu contractul individual de muncă, pentru că doar așa bucureștenii pot beneficia de serviciile pe care le-au plătit”, a declarat Adrian Criț, directorul STB, la Antena 3.
”Suntem deschiși negocierilor cu reprezentanții sindicatului reprezentativ, îi așteptăm cu deschidere și cu propuneri vizavi de modificarea contractului colectiv de muncă. Înțeleg că aici a fost problema pentru că alte probleme nu sunt justificate”, a mai spun Criț.
Cu privire la o posibilă concediere a celor care refuză să iasă pe traseu, directorul STB a declarat că există ”un regulament de ordine interioară, o lege de pus în aplicare iar cei vinovați de provocarea acestei greve vor răspunde în fața legii”.
Greva sindicaliștilor STB care a paralizat Capitala continuă și astăzi.
Protestatarii au parcat mașini în fața depourilor și pe șinele de tramvai iar șoferii nu sunt lăsați să iasă pe traseu.
Cu o seară în urmă, situația părea simplă, cel puțin în teorie. Primarul Capitalei spunea că la ora 06:00, în această dimineață, va veni la sediul STB, îi va trimite pe executorii judecătorești în fiecare depou, în fiecare autobază, pentru a-i determina pe șoferi să reia activitatea potrivit hotărârii din instanță câștigată ieri de Primăria Capitalei și de Societatea de Transport Public București.
În practică, acest lucru nu s-a întâmplat întocmai. În ciuda faptului că Nicușor Dan s-a trezit cu noaptea în cap și a ajuns la sediul STB, negocierile se prelungesc și se pare că vor mai dura o perioadă.
O parte dintre angajații STB au înțeles că trebuie reluată activitatea și își doresc să iasă pe traseu, însă nu sunt lăsați de ceilalți, care continuă protestele și care fac tot posibilul să îi împiedice. Din acest motiv au apărut și primele incidente, Jandarmeria fiind nevoită să intervină în această dimineață în autobaza Titan pentru a liniști spiritele.
”Au venit și o parte din executorii judecătorești cu care vom merge în teren. Sunt și oameni de bună credință în STB, sunt șoferii care doresc să iasă în teren. Am avut și ieri un exemplu concret, un domn care a fost retras cu forța de către liderii de sindicat. Astăzi au blocat șinele și ieșirile din autobaze cu mașini proprii.
În primul rând, o discuție legitimă într-un contract colectiv de muncă trebuie să debuteze prin câteva proceduri specifice. Suntem în continuă legătură cu dumnealor, cu șoferii, încercăm să le explicăm că legea primează și că nu trebuie să le fie frică de acești șefi de sindicat și ar trebui să se teamă în primul rând de repercursiunile legilor”, a declarat Stelian Bujduveanu, viceprimarul Capitalei, la Antena 3.