Antena 3 CNN Actualitate Adrian Câciu: „România are doar 2,2 miliarde de euro bani europeni pentru apă”

Adrian Câciu: „România are doar 2,2 miliarde de euro bani europeni pentru apă”

adrian caciu RI
Adrian Câciu a vorbit în cadrul Conferinței România Inteligentă - „Apă, sănătate, viață - gestionarea inteligentă a resurselor de apă” / foto: Antena 3 CNN
de R.M.    |    19 Sep 2024   •   09:40

Locuitorii din Craiova vor avea apă de izvor direct la robinetul din casă. Va fi adusă direct de pe munte, printr-o conductă de 123 de kilometri prin care va curge una dintre cele mai pure ape din România. Primăria Craiova a anunțat că a finalizat proiectul, iar de la anul cei 350.000 de oameni se vor putea bucura de apă de izvor. Este un prim astfel de proiect realizat la noi în țară care va aduce comunității o calitate ridicată a apei dar care  va salva orașul de problemele care se produc an de an din cauza secetei. 

600 de milioane de euro. Atât a costat cel mai important proiect de apă potabilă din România care va alimenta orașul Craiova cu apă de izvor. Va fi adusă direct de la poalele munților Vâlcan și va ajunge direct în casele celor peste 350 de mii de craioveni.

„Sunt 123 de km de conductă care s-au introdus. Au fost făcute peste 7.000 de expropieri de proprietăți a două județe și a 16 localități.

Lucrarea este gata, câteva loturi deja s-au recepționat, urmează ca până la finalul anului să le recepționăm pe toate, iar de la 1 ianuarie anul viitor toți craiovenii vor avea apă de izvor de munte”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova.

„Apa de la Izvarna este una dintre cele mai pure ape din România, nu are nevoie de tratare. Putem să o dăm, să o livram fără să fie nevoie de tratare.

1.000 de litri de apă la noi sunt cât o sticlă de apă pltă pe care o cumperi de la orice magazin din oraș. Suntem pe locul 19 și 47 de operatori pe care ANRSC le aprobă tarifele”, a declarat Alin Șuiu, director general Apa Oltenia SA.

Citește și
Recomandare din top articole

Proiectul a durat 10 ani și nu a fost ușor de realizat. Asta pentru că pe traseu s-au făcut peste 7.000 de exproprieri, fiind nevoie inclusiv de schimbarea legislației. Șantierul a fost unul dificil, spune constructorul, deoarece fiecare anotimp i-a pus la încercare pe muncitori.

„S-a derulat pe o lungime extrem de lungă. S-a lucrat și iarna, și vara la călduri extreme în câmp, am avut și furtuni, inundație. Au fost deteriorate unele lucrări în urma unor ploi puternice. Au fost niște neprevăzute pe care nu le ai pe șantierele mici”, a mărturisit Cristian Erbașu, director general Construcții Erbașu SA.

Este cel mai mare proiect cu fonduri europene din România în domeniul aducțiunilor de apă și poate fi un exemplu pentru alte localități. În continuare, Uniunea Europeană ne oferă fonduri pentru a avea o calitate ridicată a apei, însă nu sunt suficiente pentru toate proiectele dorite să fie realizate.

„România are doar 2,2 miliarde de euro bani europeni pentru apă.

Numai că valoarea proiectelor fazate este de 9 miliarde de euro. Am împins lucrurile de așa manieră încât să se accepte această idee a supracontractării și a performanței. Dacă etapizăm în valoare de 9 miliarde de euro, cei care termină proiectele beneficiază de fonduri și se va lua de la cei care nu au avans”, a spus Adrian Câciu, ministrul Proiectelor și Investițiilor Europene.

Toate discuțiile despre nevoia unei calități ridicate a apei au fost dezbătute în cadrul Conferinței România Inteligentă - „Apă, sănătate, viață - gestionarea inteligentă a resurselor de apă”, organizată de Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close