Societatea de administrare va trebui să aibă şi o asigurare de răspundere profesională de cel puţin 50 milioane euro, conform caietului de sarcini privind administrarea Fondului Proprietatea, aprobat în şedinţa de marţi a Guvernului. Oferta câştigătoare va fi selectată de către un calculator, pe baza unei proceduri tehnice similare celei aplicate în cazul privatizării Băncii Comerciale Române.
"Pot participa companii care sunt înregistrate în România sau în alt stat membru UE, care au capacitatea juridică, conform legii aplicabile, şi sunt autorizate de autoritatea competentă în materie de pieţe financiare să presteze pentru entităţi de tipul Fondul Proprietatea. Candidaţii nu vor putea să participe la mai mult de două consorţii şi nu vor putea să aibă mai mult de două oferte", a declarat, la Guvern, Sebastian Vlădescu, preşedintele comisiei de selectare a administratorului.
Conform calendarului aprobat de Guvern, anunţul de începere a procedurii de selectare va fi publicat săptămâna viitoare, urmând ca în primele două săptămâni de la data anunţului să fie organizată sesiunea de întrebări şi răspunsuri, înainte de depunerea ofertelor iniţiale. Răspunsurile vor fi transmise tuturor companiilor interesate. Până la 15 noiembrie vor fi selectate 3-5 companii care, în intervalul 15-30 noiembrie, vor intra în faza dialogului competitiv. Dintre acestea vor fi selectate 2-3 companii care vor depune oferte finale. "Managerul de Fond selectat va fi anunţat în intervalul 10-20 decembrie", a spus Vlădescu. Fondul a încheiat anul trecut cu un profit net de 313,1 milioane lei, valoare de 4,3 ori mai mare faţă de cea din 2006, la venituri de peste 410 milioane lei. În primele şase luni din 2008, Fondul a avut, potrivit rezultatelor preliminare, un profit de 319 milioane lei si venituri de 337 milioane lei. Momentan acesta are o capitalizare de circa 5 miliarde euro.
Peste 90% din valoarea portofoliului Fondului Proprietatea este dată de deţinerile la companiile din sistemul energetic, cărora li se adaugă deţineri la societăţile din domeniul gazelor naturale si al petrochimiei. Viitorul administrator al Fondului va avea astfel un cuvânt greu de spus în privinţa funcţionării celui mai important sector al economiei: sistemul energetic. Există deja voci care spun că statul ar putea deveni un simplu asistent la luarea deciziilor de interes naţional, odata cu instalarea noului administrator.
Fondul are deţineri la Hidroelectrica, la Nuclearelectrica, la cele opt companii de distribuţie a energiei electrice, la Transgaz sau Romgaz (inclusiv Petrom), Fondul Proprietatea nu ar însemna nimic. La capitalizarea actuală se pot adăuga alte câteva mliarde din momentul tranzacţionării lor la Bursa de Valori Bucuresti. Iar cu o eventuală absorţie a Companiei Energetice Naţionale, capitalizarea ar putea depăşi 24 de miliarde de euro, cât se estimează că va fi valoarea respectivei companii. Acesta va deveni cel mai mare fond de investiţii din Europa Centrală si de Est.
Antena3.ro