O delegație a celor 21 de grupuri de inițiativă civică și organizații nonguvernamentale, care au solicitat o audiență Președintelui României, a fost primită, miercuri, la Palatul Cotroceni, de către Simina Tănăsescu, Consilier Prezidențial pentru Reformă Instituțională și Constituțională, Dan-Andrei Muraru, Consilier Prezidențial pentru Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, și Laurențiu-Mihai Ștefan, Consilier Prezidențial pentru Politică Internă, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Potrivit comunicatului, „discuțiile au vizat recentele demersuri legislative cu impact asupra independenței justiției și a luptei anticorupție, tendințele actuale din jurisprudența Curții Constituționale a României și continuarea reformei electorale în sensul liberalizării competiției politice și transparentizării finanțării partidelor politice”.
De asemenea, „în cadrul întâlnirii, au fost abordate demersurile recente privind schimbarea cadrului legislativ al sistemului de justiție, reprezentanții societății civile subliniind că schimbările anunțate pot pune în pericol independența justiției și eficiența mecanismelor din domeniul luptei anticorupție. Cu acest prilej, reprezentanții societății civile au subliniat că imparțialitatea și credibilitatea unei instituții fundamentale precum Curtea Constituțională a României sunt afectate serios de o serie de decizii luate în ultima perioadă de către această instituție”.
”Delegația grupurilor de inițiativă civică și organizațiilor nonguvernamentale a insistat asupra necesității continuării reformei electorale, începute în anul 2015, în sensul îmbunătățirii condițiilor de acces la competiția politică a formațiunilor politice și a candidaților independenți, dar și al modernizării și transparentizării finanțării partidelor politice.
La rândul lor, consilierii prezidențiali au subliniat interesul deosebit al Președintelui Klaus Iohannis pentru chestiunile semnalate și faptul că dorește să rămână angajat în dialogul cu societatea civilă. Președintele României consideră binevenite inițiativele civice care au în vedere consolidarea statului de drept, continuarea luptei anticorupție, asigurarea independenței justiției, dar și crearea unor condiții optime pentru competiția politică și pentru asigurarea integrității clasei politice”, se mai arată în comunicat.