Antena 3 CNN Actualitate Administraţia Penitenciarelor şi Autoritatea de Comunicaţii vor bloca mobilele deţinuţilor

Administraţia Penitenciarelor şi Autoritatea de Comunicaţii vor bloca mobilele deţinuţilor

2 minute de citit Publicat la 18:00 16 Oct 2013 Modificat la 18:00 16 Oct 2013
Administraţia Penitenciarelor şi Autoritatea de Comunicaţii vor bloca mobilele deţinuţilor
foto: Intact Images
Administraţia Penitenciarelor şi Autoritatea pentru Reglementare în Comunicaţii vor colabora în combaterea "ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice" generate de folosirea neautorizată în penitenciare de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, conform MEDIAFAX.

Guvernul a precizeazat că a adoptat în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
   
"Proiectul de lege adoptat de Guvern reglementează colaborarea între Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în vederea combaterii ameninţărilor la adresa ordinii şi siguranţei publice generate de folosirea neautorizată de către deţinuţi a dispozitivelor de comunicare la distanţă, în principal a telefoanelor mobile", se arată în comunicatul Guvernului.
   
Acum două luni, Ministerul Justiţiei a prezentat un proiect de lege în baza căruia Administraţia Naţională a Penitenciarelor va plăti între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună pentru un sistem care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi. În vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţionalã pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.
   
"Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizeazã numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile", se mai arată în proiect.
   
Printre motivele ce au dus la elaborarea acestui proiect de lege s-a avut în vedere şi faptul că a crescut numărul telefoanelor mobile utilizate de deţinuţi.
   
Dacă iniţial mobilele erau introduse în închisori prin pachete sau colete poştale primite de deţinuţi, disimulate în alimente şi bunuri a căror deţinere şi utilizare era permisă, ulterior acestea erau aruncate în interiorul locului de deţinere, în zonele în care puşcăriaşii au acces pentru desfăşurarea diferitelor activităţi, productive, recreative sau curăţenie şi întreţinere ori erau introduse de membri familiilor sau chiar de avocaţi, poliţişti sau agenţi de pază ai penitenciarului.
   
Potrivit unei statisici din 2008 până în semestrul întâi din 2013, au fost descoperite, în penitenciarele din România, 56.249 de telefoane mobile, dintre care 11.908 au fost descoperite înainte să ajungă la deţinuţi.
   
De asemenea, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor şi completărilor Legii 275/2006 prin Legea nr. 83/2010, în ceea ce priveşte introducerea infracţiunii de introducere de bunuri şi obiecte interzise în penitenciar, administraţiile penitenciarelor au sesizat organele de urmărire penală în 2591 de cazuri, pentru cercetarea acestei infracţiuni.

Doar în primul semestru al acestui an, au fost sesizaţi anchetatorii pentru 444 astfel de cazuri, 11 dintre cei vizaţi făcând parte din personalul penitenciarului.

×
x close