România mai are multe de făcut în administrarea gunoiului la standarde europene. În mediul urban, sunt localităţi care nu dispun de o rampă ecologică de gunoi. În mediul rural, depozitarea deşeurilor se realizează pe amplasamentele stabilite de multe de consiliile locale, dar neamenajate şi neautorizate.
Actualele halde de resturi menajere sunt improprii şi neecologice, însă, în lipsa unei alternative, din cauza costurilor de zeci de milioane de euro, unele gropi de gunoi au primit autorizaţie de funcţionare până în anul 2015.
Şi colectarea deşeurilor este o problemă. În unele oraşe a început colectarea selectivă a acestora, cu mult înainte de aderarea României la Uniunea Europeană. Astfel, edilii au asigurat europubele pentru sticlă, hârtie, plastic şi gunoi menajer. În Bucureşti, colectarea selectivă a deşeurilor a fost lansată în urmă cu trei ani, dar populaţia încă nu răspunde solicitării edililor. Firmele de salubritate sunt mulţumite însă de colectarea selectivă de la hipermarketuri, care operează după norme europene.
Antena3.ro