Cruci masive aurii atârnând de lanţuri de grosimea odgoanelor, bustul gol şi chiloţi cu vedere largă la burţi. Este o fotografie ce a făcut înconjurul lumii şi ? ghinion ? n-avem cum să negăm, protagoniştii au cetăţenie română. Un impuls firesc ar fi să întinzi un băţ cu o năframă albă în vârf, pe care să-l fluturi în semn de capitulare. Capitulare în faţa răului gust, a prostului simţ, în faţa manelizării geometric progresive. Exponenţii curentului care ne sufocă au denumire proprie ? cocalari.
Cocalarul ascultă îndeosebi manele. Dacă nu foloseşte transportul în comun fără să plătească, are o Dacie tunată odios cu boxe de camion, din care decibelii se revarsă războinic asupra cartierelor. Hiturile sunt interpretate de formaţii vocal instrumentale de prestigiu, în frunte cu Adi Minune de Vito, Florin Salam, Nicolae Guţă şi alţii. În cel mai rău caz, maşina costă zeci de mii de euro, e cadou de la părinţi şi încalcă zeci de reguli de circulaţie pe oră, de la acordarea priorităţii la viteză excesivă.
Cocalarul îşi pune poze semi-nud pe hi5; pozele şi le face singur, cu telefonul mobil. Poartă ochelari de soare în încăperi iluminate artificial. Scuipă pe stradă şi nu a folosit niciodată un coş de gunoi, caldarâmul este foarte potrivit ca să-ţi arunci ciunga şi pachetul gol de ţigări. De la balcon, aruncă resturi de ciorbă şi felul doi. Nu se spală niciodată pe mâini după ce foloseşte toaleta. Duşul e sporadic. Pune întrebări de genul ?câte cărţi ai citit?? Scrie după modelul: ?Mah dooc $ah v0rb3$c coo 70v@rahshii m3i.? A ajuns în 2005 în Vama Veche pentru că era ?la modă?. Nu îi plac cozile, aşa că se bagă cu tupeu în faţa rândului. Face credite la bănci ca să-şi cumpere costume Armani. Cu toate acestea, parfumurile pe care le foloseşte sunt contrafăcute. Îşi altoieşte regulat piţipoanca (prinţesa) din dotare. Mai târziu, şi odraslele.
Potrivit specialiştilor, Cocalarii defineau iniţial un neam de ţigani precum Geambaşii, Rudarii, Spoitorii, Căldărarii etc. Ei fabricau obiecte din oase de animale (piepteni, mânere, ornamente). Odată cu industrializarea, produsele lor nu au mai avut căutare, aşa că majoritatea cocalarilor s-au reorientat profesional, devenind gunoieri sau negustori de fulgi şi vase de bucătarie.
În zilele noastre, termenul de cocalar este asociat teribilismului, proastei creşteri, nivelului scăzut de educaţie, prostului gust, exhibiţionismului, dorinţei aprige de afirmare prin metode superficiale, mediocrităţii şi delăsării. Pentru aceste motive, ca şi pentru cele pe care nu le-am menţionat aici, cocalarii ocupă un fruntaş loc 3 în topul celor şapte minuni ale tărâmului mioritic.
Antena3.ro