Adevărata Românie nu e neapărat cea din albumele de prezentare, ci cuprinde toată gama de "românisme" cu care ne confruntăm zilnic, fie că ne place sau nu acest lucru. Antena3.ro a întocmit un
clasament al adevăratelor minuni din România modernă, pornind de la frecvenţa cu care le întâlnim în viaţa noastră de zi cu zi. Prima "Minune" în topul autohton: ŞPAGA.
?Am luat pijama, periuţă de dinţi, prosop, săpun, papuci şi..... plicul! Unde e plicul?? Şpaga pentru medic, asistente, anestezist, pentru funcţionarul de la ghişeu, educatoarea de la creşă, comisia de examen, poliţist, preot, ministru, administratorul blocului. Totul se plăteşte! Nu. Nu cinstit. Ci cu şpagă. Mită. Nu dai ?dreptul?, nu te faci om. Poate să conste în bani, cârnaţi, palincă sau caltaboşi. Sau orice altceva.
Prima zi de creşă. ?Îmbrăcăminte de schimb, pijama, cinci pampers pe zi, prosopel, şerveţele umede, bibe cu apă, păturica lui şi ursuleţul, pantofi de interior...
şi dreptul pentru educatoare şi îngrijitoare.?
Vi se pare normal? Ştiu, aţi spune ?nu? în prima secundă, dar după o secundă de reflecţie vă corectaţi: ?fără şpagă nu rezolvi nimic / ştiu, dar n-am ce face / trăim în România... / m-a prins controlorul, doar nu vroiai să plătesc amendă?? / doar nu vroiai să-mi dea enşpe puncte de amendă! / asistentele şi medicii nici nu mă bagă în seamă fără! / cum să nu-i dau, toată lumea dă...? Exemplele sunt infinite.
Este un cerc vicios din care cu greu am ieşi, doar că nu prea vrem nici noi să ieşim. Anii de comunism ne-au dresat să nu mai credem că se poate ?fără?. Întindem plicul medicului care ne tratează mama / tatăl etc. într-un gest umil şi firesc în acelaşi timp, iar medicul îl preia ca şi cum ar fi cel mai normal lucru din lume. Şi nu realizăm nici o clipă (sau realizăm?) că practic, îi plătim salariul de două ori: o dată din contribuţiile la stat, a doua oară dintr-un biet venit care ar trebui să ne ajungă pentru nevoile
noastre. Dar nu, beneficiarii de şpagă ne primesc cu nonşalanţă banii şi, de multe ori, nici măcar nu-şi fac treaba aia pentru care sunt plătiţi de două ori.
Funcţionarul şpăgar de ghişeu, o altă specie subumană, te tratează ca pe un nimic ce eşti până
înţelegi. Îţi înlesneşti o cale mai uşoară de a ajunge la ?sufletul? lui, pe coridoare în penumbră, şi îi dai ?dreptul?. (Dreptul la ce? La a băga mâna în buzunarul tău?) Din acel moment, lumea ta devine ? de obicei ? mai bună. Pentru că funcţionarul se metamorfozează instantaneu, este numai lapte şi miere şi ?te ajuuută?. Iar tu eşti cel mai recunoscător. Dacă frecventezi biserica, îi aprinzi şi o lumânare, ?să-i meargă bine?. ?Întru mântuire? nici nu-ţi trece prin minte.
La biserică, dacă tot am amintit-o, altă belea. Vrei să te însori. ?Da, dar la noi e scump!?, spune taica părintele. ?Cât de scump?? întrebi, şi deja te-au luat căldurile la gândul creditului pe care îl vei cere la bancă special pentru marele eveniment. ?Foarte scump!? întăreşte taica vorbele cu glas molcom. ?Totuşi, cât?? ?Şase milioane cinci sute de mii!? (vechi, slavă cerului!) Respiri adânc, încerci să nu te înfurii pe cucernic ca să nu-l mânii pe Dumnezeu, zici merci că nu te-a pus să cotizezi la cutia milei şi pleci la altă ?reprezentanţă? cu ?preţuri? mai decente. La biserica no.2, se plânge o bunică: ?l-am adus acasă, cu dascăl cu tot, l-am omenit, am avut noi tot ce era necesar, a botezat copilul...? ?Şi? Cât a cerut?? ?Cinci milioane, maică!?
Statul? Statul îşi colectează singur şpaga prin sutele de impozite şi taxe. Multe dintre acestea merg către alte direcţii decât bugetul, aşa că cei în măsură să o facă introduc mâinile până la coate în sacul cu bani. Legi contrazic alte legi. Industria ilegală a prostituţiei înfloreşte, fondurile grase care s-ar duce altfel la buget se duc în buzunare prestabilite. Interdicţia duce la prohibiţie, degeaba renegăm prostituţia. Amenzile auto sau cele care protejează (ar trebui să protejeze) curăţenia în spaţiile publice sunt modice şi se umplu de praf prin sertare, asta atunci când legiuitorul refuză şpaga. Românii din străinătate spun că vina este a guvernanţilor: ?Ce, credeţi că în restul Europei n-ar fi fost la fel? Şi în Europa Occidentală e plin de putori! Dar i-au disciplinat, le-au tras nişte amenzi să-i usture, şi-apoi n-a mai mişcat unul în front. A, în Franţa, în buricul târgului la Paris, e mai mizerie ca la Bucureşti! Cine ştie cunoaşte.?
Aşadar, totul se plăteşte. De două ori. Gândiţi-vă la asta data viitoare când meandrele României vă conduc la o nouă situaţie de şpagă. Dacă ceva funcţionează în România, acela este sistemul inatacabil al şpăgii, o minune a lumii noastre mici, clasată pe primul loc în clasamentul Antena3.ro.
Sursa foto: blog.wired.com.
Antena3.ro