Antena 3 CNN Actualitate Adăposturile în caz de bombardament nu există

Adăposturile în caz de bombardament nu există

1 minut de citit Publicat la 12:06 04 Mar 2007 Modificat la 12:06 04 Mar 2007
Adăposturile în caz de bombardament nu există
Este săptămâna protecţiei civile. Autorităţile sărbătoresc, cu mare fast. Participă la simpizioane, exerciţii demonstrative, şi elaborează planuri de urgenţă. Nimeni nu pare, să se gândească, la adăposturi. Dacă mâine, Capitala ar fi atacată cu bombe, doar 20% dintre bucureşteni ar avea şanse să scape cu viaţă! Adăposturile, unde ar trebui să ne refugiem, ori şi-au schimbat destinaţia, ori sunt lăsate în paragină. Protecţia Civilă are peste 1.000 de adăposturi în evidenţă. Teoretic în ele se pot ascunde aproape jumătate dintre bucureşteni. Multe dintre ele sunt însă de nefolosit.

?Operative sunt doar 350...parţial operative ...şi neoperative ...? , declara colonelul Victor Rotariu de la Protecţia Civilă. Adică, doar 400.000 din doua milioane de bucureşteni au unde să fugă de bombe. Sunt adăposturi care şi-au schimbat de ani de zile destinaţia. De exemplu, în celebrul bloc Atlantic, de pe strada Academiei, buncărele au devenit discoteci.

Cele care mai sunt, numai buncăre nu se pot numi. N-au curent electric şi sisteme de ventilaţie funcţionale iar despre rezerve de medicamente, alimente şi echipamente nici nu poate fi vorba. Adăposturi au doar clădirile noi de birouri. Asta şi pentru că, legea cere ca fiecare clădire nouă trebuie să deţină şi un astfel de spaţiu. Primăria Capitalei administreză in jur de 90 % dintre adăposturi. În mod normal amenda pentru nerespectarea normelor privind întreţinerea adăposturilor este de 1.000 de lei. Nimeni nu a fost însă vreodată amendat.

Observator

×
x close