Antena 3 CNN Actualitate "Au o agendă ascunsă" | Scandal la compania Meta. Psihologul angajat pentru prevenirea sinuciderilor a demisionat şi face acuzaţii grave

"Au o agendă ascunsă" | Scandal la compania Meta. Psihologul angajat pentru prevenirea sinuciderilor a demisionat şi face acuzaţii grave

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:37 17 Mar 2024 Modificat la 21:37 17 Mar 2024
meta
"Au o agendă ascunsă" | Scandal la compania Meta. Psiholoaga angajată pentru prevenirea sinuciderilor şi auto-vătămării a demisionat şi face acuzaţii grave Sursa foto: GettyImages

Dezamăgită de faptul că gigntul Meta nu ia măsuri pentru a elimina imaginile de auto-vătâmare de pe platformele sale, în ciuda avertismentelor venite de la mai mulți experti, Lotte Rubæk, care a făcut parte din grupul global de experți al companiei timp de mai mult de trei ani, şi-a dat demisia.

"Nu mai pot face parte din panelul de experți SSI al Meta, deoarece nu mai cred că vocea noastră are un impact pozitiv real asupra siguranței copiilor și tinerilor pe platformele dvs", a scris psiholoaga în scrisoarea sa de demisie.

Mai mult, într-un interviu acordat pentru Observer psihologa a spus că "la suprafață pare că le pasă (n.r Meta), au aceste grupuri de experți și așa mai departe, dar în culise există o altă agendă care este o prioritate mai mare pentru ei.”

Potrivit acesteia, agenda Meta este mai mult focusată pe "cum să mențină interacțiunea utilizatorilor lor și să câștige banii prin menținerea lor în această strânsoare pe ecran, colectarea datelor de la ei, vânzarea datelor și așa mai departe.”

Avertismentul lui Rubæk vine în contextul unor noi cercetări efectuate de Ofcom, publicate săptămâna trecută care arată cât de vulnerabili sunt copii care ajung să fie sunt expuşi inevitabil la un conținut violent, mai ales prin aplicaţii precum Instagram. 

Mai mult, potrivit acesteia, gigantul ar avea un sistem pentru a nu mai afișa imaginile auto-vătămătoare doar celor care le raportează, însă ele ar rămâne vizibile pentru restul utilizatorilor din platformă.

Dovadă sau mărturiile pacienților ei care au declarat că au încercat să raporteze imaginile de auto-vătămare pe Instagram, dar rareori ele au fost eliminate. 

Un client a spus că, după ce a raportat o imagine, a dispărut, dar mai târziu a văzut-o prin contul unui prieten, sugerând că a fost mutată doar din vederea sa. Meta "folosește multe trucuri” pentru a evita eliminarea conținutului, a spus Rubæk, potrivit DCnews.ro.

Cine este Lotte Rubæk

Potrivit sursei citate, Lotte Rubæk, care conduce echipa de auto-vătămare din psihiatria pentru copii și adolescenți din Regiunea Capitalei Danemarcei, a fost abordată pentru prima dată în decembrie 2020 pentru a se alătura grupului select de experți – care are 24 de membri public listați.

Invitația a venit după ce a criticat public Meta, pe atunci cunoscută sub numele de Facebook, pentru o rețea Instagram legată de sinuciderile unor tinere din Norvegia și Danemarca, după un documentar al televiziunii daneze.

Lotte Rubæk a acceptat să se alăture cu speranța de a contribui la schimbarea platformei pentru a o face mai sigură pentru tineri. După câțiva ani în care sugestiile sale au fost ignorate – rețeaua inițială pe care a criticat-o încă există – a ajuns la concluzia că panoul era doar pentru spectacol.

Acum femeia consideră că angajarea ei a fost de fapt un mod de a o reduce la tăcere

"Poate că voiau să fac parte din ei pentru ca eu să nu mai fiu atât de critică cu ei în viitor", a mai spus psihologul Lotte Rubæk. 

 

×
x close