Update: Joi, 13 ianurie şi vineri, 14 ianuarie, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi eliberarea adeverinţelor de asigurat se suspendă din cauza problemelor tehnice la sistemul informatic.
Cu toate acestea, activitatea Caselor de Sănătate continuă în unele judeţe, unde s-au găsit soluţii alternative. Aceasta se desfăşoară, însă, îngreunat. Între timp, toţi şefii CJAS din ţară au fost convocaţi, pentru joi, la Bucureşti, la discuţii pe tema blocării sistemului.
"Cauza acestei situaţii nu se datorează nici CNAS, nici partenerilor cu care s-a construit sistemul. Defecţiunea este la nivel structural şi a fost comunicată firmei- mamă din SUA în cursul nopţii. Am primit o soluţie pe care o vom testa", a explicat preşedintele CNAS, Lucian Duţă, citat de Mediafax.
Sute de persoane care doreau să-şi achite contribuţiile au luat cu asalt Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, miercuri, după ce sistemul SIUI s-a blocat. La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti sunt 50.000 de persoane care ar trebui să-şi plătească obligaţiile la sănătate în această perioadă, respectiv 600 de persoane pe zi.
"Avem cinci ghişee. Aceste persoane ar mai avea două alternative de plată respectiv prin virament sau la CEC, dar ei refuză metodele alternative", a mai precizat Lucian Duţă.
Şefii CJAS, convocaţi la Bucureşti
Miercuri la prânz, preşedintele CNAS a decis să emită un ordin de suspendare a activităţii Caselor de Asigurări de Sănătate din ţară. Măsura este valabilă până pe 17 ianuarie.
Potrivit directorului CJAS Iaşi, Iulian Şerban, toţi şefii Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate din ţară au fost convocaţi, pentru joi, la Bucureşti. Aceştia urmează să discute despre blocarea Sistemului Informatic Unic Integrat şi să caute soluţii până la remedierea situaţiei.
Activitatea continuă în unele judeţe
În ciuda ordinului emis de preşedintele CNAS, activitatea mai multor Case Judeţene de Asigurare de Sănătate continuă, informează Mediafax. Angajaţii fie au găsit soluţii alternative, fie asigură numai urgenţele. Chiar şi aşa, activitatea CAS se desfăşoară îngreunat în majoritatea judeţelor.
Iată cum arăta situaţia miercuri după-amiază:
CJAS Suceava continuă să facă încasările la fondul de sănătate folosind un soft compatibil cu SIUI, urmând ca datele să fie transferate ulterior în sistem. Problemele din cauza nefuncţionării SIUI sunt cele legate de eliberarea de adeverinţe de asigurat care nu pot fi eliberate decât prin acest sistem.
CJAS din Cluj, Covasna, Bistriţa-Năsăud şi Mureş continuă să lucreze cu publicul, fiind găsite soluţii care să permită preluarea datelor de la cetăţeni, deşi cu unele întârzieri sau întreruperi. Instituţiile încearcă preluarea şi procesarea datelor de la angajatori, contribuabili şi furnizorii de servicii medicale. Reprezentanţii CJAS fac apel la angajatorii care trebuie să depună declaraţii lunare să le transmită online, pentru evitarea aglomeraţiei la ghişee.
CJAS din Botoşani şi Neamţ nu au activitatea suspendată, fiind folosită, ca variantă de avarie, o aplicaţie proprie, până la remedierea SIUI. Asiguraţilor li s-a sugerat să facă plăţile prin virament bancar sau prin Poştă. Medicii, stomatologii şi farmaciştii, nu pot însă să facă raportări către CJAS Neamţ în această perioadă.
CJAS din Buzău şi Constanţa nu se confruntă cu probleme deosebite, întrucât adeverinţele de asigurat se eliberează cu ajutorul unui alt program cu care sunt dotate instituţiile.
CJAS din Bihor şi Arad lucrează cu soft-uri alternative, în timp ce la Hunedoara se asigură urgenţele şi se eliberează acte care nu necesită accesarea bazei de date.
CJAS din Alba îşi desfăşoară activitatea şi preia documente de la persoane fizice şi juridice, însă nu prelucrează datele în sistemul informatic integrat (SIUI).