Cele două acte normative prevăd ajutoare de stat pentru crescătorii de păsări şi porci. Însă, pentru a primi banii, fermierii trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.
Una dintre ele se referă la distragerea atenţiei animalelor agresive cu diferite obiecte, astfel încât acestea să nu sară la bătaie. În plus, pentru a preveni luptele între porci, în primele zile de la popularea unei boxe, îngrijitorii vor fi obligaţi să nu mai stingă lumina pe timpul nopţii.
Pentru a intra în posesia fondurilor, patronii de ferme trebuie să prezinte inclusiv schiţa grajdurilor, din care să reiasă cu exactitate spaţiul în care sunt crescute animalele. Conform noilor reguli, cel mai generos spaţiu îl vor avea scroafele. În plus, temperatura din boxe va fi reglată în funcţie de vârsta animalelor.
Asigurarea aşternutului uscat şi apa potabilă sunt alte prevederi incluse în proiectul bunăstării porcinelor.
Şi găinele vor avea un trai mai bun. Astfel, crescătorii de zburătoare vor fi nevoiţi să măsoare până şi viteza aerului în halele de păsări, dacă vor să intre în posesia banilor de la Guvern. În plus, apa pe care o vor consuma păsările trebuie să fie potabilă. Mai mult, găinile vor avea parte de mâncare ce nu conţine proteine de origine animală sau substanţe nocive.
Îngrijitorii vor trebui să dea dovadă de mai multă blândeţe când vine vorba despre prinderea păsărilor.
Suma totală care va fi folosită pentru îmbunătăţirea traiului animalelor se ridică la 102 milioane euro. Vizate sunt 28 de milioane de găini şi 2,7 milioane porci din ferme. Cererile de ajutoare de stat vor fi depuse la centrele judeţene ale Agenţiei de Plaţi şi Intervenţie.
Antena 3