Antena 3 CNN Actualitate Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă a fost făcut public. Vezi prevederile

Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă a fost făcut public. Vezi prevederile

3 minute de citit Publicat la 11:29 23 Sep 2011 Modificat la 11:29 23 Sep 2011
Acordul dintre România şi SUA privind scutul antirachetă a fost făcut public. Vezi prevederile
Foto: Mediafax/AFP
Acordul încheiat între România şi Statele Unite cu privire la amplasarea elementelor scutului antirachetă la Deveselu a fost făcut public, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la MAE pe acest subiect, informează Mediafax.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat că astăzi acordul este public, în urma unei înţelegeri la care s-a ajuns cu SUA.

Principalele prevederi din cadrul acordului:

Baza de la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia suverană a României:

Acordul prevede faptul că baza instalată la Deveselu rămâne în proprietatea şi sub jurisdicţia României, operaţiunile din bază desfăşurâmdu-se doar cu luarea  în considerare a sănătăţii şi a siguranţei publice. SUA vor avea autorizate accesul şi utilizarea acesteia cu respectarea legislaţiei române.

"România va păstra proprietatea şi titlul asupra Bazei", se arată în document.

"Forţelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul în Bază şi utilizarea acesteia cu respectarea deplină a legislaţiei române. Toate clădirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau îmbunătăţite de forţele Statelor Unite, sunt proprietatea României, în timp ce obiectele şi instalaţiile mobile rămân proprietatea forţelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, după caz".

Un spaţiu aerian restricţionat va fi stabilit în jurul bazei de la Deveselu

Un spaţiu aerian restricţionat va fi amenajat în jurul Bazei de la Deveselu, urmând să fie stabilite restricţii de trafic aerian.

Atât România cât şi Statele Unite vor coordona securitatea transportului elementelor Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice în timpul transportului pe teritoriul României în afara Bazei. România recunoaşte dreptul Statelor Unite de a proteja aceste elemente.

"Statele Unite vor furniza informaţiile relevante pentru ca România să reglementeze modul de folosire a suprafeţelor de teren din jurul Bazei. Parametrii specifici şi limitările folosirii terenului vor fi stabilite într-un aranjament de implementare", se arată în acord.

"România va stabili restricţii de trafic aerian", se mai arată în acord.
   
SUA nu poate avea mai mult de 500 de membri în baza de la Deveselu

Numărul membrilor forţei Statelor Unite şi ai componentei civile desfăşuraţi în Baza de la Deveselu după ce faza de construcţie este finalizată şi operaţiunile încep nu va depăşi 500, prevede textul acordului privind scutul antirachetă.

"Numărul membrilor forţei Statelor Unite desfăşuraţi în Bază în mod obişnuit va fi de aproximativ 150 de persoane", prevede documentul în Articolul IV, punctul 9.
   
Statele Unite vor utiliza, "în măsura posibilului", firme româneşti pentru contracte la Deveselu

Forţele Statelor Unite vor utiliza, "în măsura posibilului", persoane fizice şi juridice cu cetăţenie română ca furnizori de bunuri şi servicii pentru realizarea unor contracte în cadrul bazei de la Deveselu.

"În cursul unor astfel de activităţi, Statele Unite pot: (a) să utilizeze, modifice sau să demoleze instalaţii şi elemente existente de infrastructură în Facilitate; (b) să înlăture vegetaţia existentă; (c) să excaveze solul în Facilitate cu luarea în considerare corespunzătoare a legislaţiei române privind protejarea siturilor arheologice", prevede documentul.
Cu toate acestea, SUA să obţină autorizaţie din partea autorităţilor române, cu trimiterea prealabilă a documentaţiei necesare, în cazul unor măsuri de construcţie.

"În cazul construcţiilor în interiorul Bazei, această autorizaţie va permite Statelor Unite să înceapă construirea după ce treizeci şi cinci la sută din proiect este transmis României, în timp ce în cazul construcţiilor în afara Bazei şi în legătură cu ea, această autorizaţie va permite Statelor Unite să înceapă construirea după ce sută la sută din proiect este transmis României", stabileşte documentul.
   
România nu îşi asumă răspunderea pentru prejudiciile din afara teritoriului

România nu îşi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu cauzat în afara teritoriului României de elemente ale scutului. Excepţie vor face cazurile în care astfel de prejudicii sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României.

"România nu-şi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretenţie în legătură cu un astfel de prejudiciu, cauzat în afara teritoriului României de elemente ale Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România", se arată în document.

Acordul prevede şi o excepţie de la această regulă, respectiv cazul în care astfel de prejudicii sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României.

PENTRU MAI MULTE INFORMATII CITITI TEXTUL INTEGRAL AL ACORDULUI

×
x close