În ultimii ani, în România au apărut noi jucători pe piaţă care vin în întâmpinarea clienţilor cu soluţii şi inovatoare, inclusiv cele legate de imposibilitatea popririi conturilor.
Potrivit explicaţiilor date de consultanţii PeliFilip, acest lucru este posibil în măsura în care, cel puţin deocamdată, nu există norme care să permită poprirea conturilor, altele decât cele bancare.
Este vorba despre cardurile Revolut, unde banii ajung într-o bancă din Marea Britanie într-un cont colector unic deschis pe numele Revolut şi neindividualizat pentru fiecare client în parte, potrivit adevarul.ro.
Astfel, în contextul în care ANAF va dori să execute silit un debitor care are venituri în conturile Revolut sau care chiar îşi încasează salariul prin intermediul Revolut, autoritatea fiscală din România se poate lovi de câteva bariere legale sau administrative în executarea acestor sume de bani aflate în străinăte.
În primul rând, ANAF poate cere executarea activelor unui debitor român aflate în străinătate (inclusiv a unui cont bancar străin) doar dacă anterior a încercat recuperarea creanţelor pe teritoriul României, regulă fiind că recuperarea creanţelor de către autorităţile altui stat are caracter subisidiar.
Doar în anumite condiţii poate ANAF să ceară recuperarea creanţelor debitorilor români cu ajutorul autorităţilor fiscale străine, printre acestea numărându-se: cazul în care în mod evident debitorul nu deţine active pe teritoriul României, sau executarea să pe teritoriul naţional ar cauza dificultăţi disproporţionate.
Doar că Revolut, nefiind instituţie de credit, nu deschide pe numele clienţilor săi conturi bancare pe care ANAF le poate popri.