Cei 11 răniţi implicaţi, vineri, în accidentul din Ungaria care au fost aduşi în ţară sunt conştienţi, în timp ce ceilalţi şapte, care au rămas internaţi în patru spitale din Ungaria, sunt la terapie intensivă, intubaţi, ventilaţi şi în stare critică, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.
Patru autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, încadrate cu echipaje de prim-ajutor calificat, formate din pompieri SMURD, aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealu Spirii" al Municipiului Bucureşti i-au preluat pe răniţi de la Baza 90 Otopeni, unde au fost aduşi cu un avion militar.
Secretarul de stat Raed Arafat, care a mers, vineri, la Budapesta cu avionul militar Spartan pentru evaluarea situaţiei şi eventualul transfer de pacienţi, a declarat că cei 11 răniţi nu au răni foarte grave, unii suferind fracturi care le-au fost deja operate în Ungaria, scrie Mediafax.
La Baza 90, după ce răniţii au fost preluaţi de echipajele SMURD din autospeciale, Arafat le-a declarat jurnaliştilor că ceilalţi şapte români răniţi în accident se află în trei spitale din Budapesta şi unul din provincie, fiind la terapie intensivă, intubaţi, ventilaţi şi în stare critică. Decizia aducerii în ţară se va lua pentru fiecare dintre aceşti pacienţi individual, a mai spus Arafat.
Secretarul de stat a mai menţionat că autorităţile maghiare au pus la dispoziţia celor române tot ce a fost necesar pentru transferul răniţilor.
În ceea ce-i priveşte pe cei trei români decedaţi în accident, autopsiile acestora au fost finalizate, urmând ca trupurile neînsufleţite să fie aduse în ţară după îndeplinirea formalităţilor consulare.
Trei români au murit şi 18 au fost răniţi într-un accident produs vineri dimineaţă, în Ungaria, după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, a informat MAE.
Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat în cazul accidentului de circulaţie produs vineri dimineaţă, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc.
MAE a precizat că, potrivit consulului şi ataşatului de interne prezenţi la faţa locului, microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi 2 şoferi, toţi cetăţeni români. Doi bărbaţi şi o femeie au decedat în urma accidentului, iar restul persoanelor din microbuz au fost transportate la diferite spitale din apropiere.
Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a solicitat, vineri, Autorităţii Rutiere Române (ARR) informaţii despre accidentul rutier petrecut în Ungaria şi verificarea legalităţii transportatorului. Ulterior Ministerul Transporturilor a anunţat că firma care deţine autobuzul implicat în accidentul din Ungaria are licenţă din 2011, iar cei doi şoferi, în vârstă de 29 şi, respectiv, 45 de ani, au certificate profesionale de transport persoane.
Poliţia ungară l-a arestat pe şoferul bulgar suspectat de producerea accidentului, a anunţat vineri seară MTI.
Treisprezece persoane au fost grav rănite, iar 14 au suferit răni uşoare, printre acestea numărându-se şi şoferul bulgar. Toţi răniţii, inclusiv din România, Bulgaria, Serbia şi Turcia sunt trataţi în trei spitale din Budapesta şi două din provincie.
Potrivit datelor preliminare, accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat, cu viteză mare, în spatele microbuzului, acesta fiind în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune.
În urma accidentului au fost lovite nouă maşini, microbuzul în care se aflau români suferind impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă, potrivit MAE.