Antena 3 CNN Actualitate Accident chimic în Ucraina. Norul toxic nu va ameninţa România

Accident chimic în Ucraina. Norul toxic nu va ameninţa România

2 minute de citit Publicat la 17:43 18 Iul 2007 Modificat la 17:43 18 Iul 2007
Accident chimic în Ucraina. Norul toxic nu va ameninţa România
UPDATE: Autorităţile ucrainene au trimis României prima informare oficială cu privire la accidentul chimic din localitatea Lvov, de luni noapte. Ministerul Mediului precizează că ?informaţiile au venit de la Comitetul de Stat al Ucrainei pentru Managementul Apelor şi menţionează că accidentul Ťa avut un caracter local şi nu va avea niciun fel de impact transfrontier, neafectând teritoriul României, întrucât zona poluată este situată de partea opusă a Carpaţilor, în partea de vest a bazinului hidrografic Bugť?.

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Iuri Malko, a fost chemat, miercuri la Ministerul român al Afacerilor Externe, în urma accidentului de tren produs lângă Lvov, Ucraina. Purtătorul de cuvânt al MAE, Ilie Bănică, a declarat, pentru Rompres, că va face publică poziţia oficială legată de întâlnirea ministrului Cioroianu cu diplomatul ucrainean. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi ministrul Mediului, Attila Korodi, şi-au manifestat nemulţumirea că autorităţile ucrainene nu au informat responsabilii români despre evoluţia situaţiei legate de norul toxic produs în urma accidentului de mediu.

În localitatea Lvov a deraiat un tren care transporta fosfor galben. Este vorba despre o substanţă inflamabilă şi extrem de otrăvitoare. În următoarele două zile, curenţii de aer care ar putea să conţină elemente toxice rămân în zona graniţei cu Polonia şi Slovacia. Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Attila Korodi, care a precizat că e puţin probabil ca deplasarea norului toxic să se realizeze pe o întindere foarte mare. ?Acest nor nu va ameninţa în România?, a asigurat ministrul, iar analizele au arătat că nordul ţării nu a fost afectat de norul otrăvitor.

Dezastru ecologic provocat de un accident de tren
Un tren care transporta fosfor galben a deraiat în apropierea localităţii Lvov. Autorităţile din Ucraina anunţă că numărul persoanelor tratate după ce s-au expus la fumul toxic după incendiul produs în trenul încărcat cu fosfor s-a dublat, de la 20 la 69. Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului ucrainian pentru Situaţii de Urgenţă, aproximativ jumătate dintre aceştia, inclusiv 19 copii, sunt în continuare spitalizaţi, însă vieţile acestora nu sunt în pericol.

15 dintre cei contaminaţi cu fumul toxic au fost internaţi la un spital militar din regiunea de vest a Ucrainei. Vicepremierul ucrainean a declarat că accidentul este comparabil cu cel de la Cernobâl. 800 de localnici au fost evacuaţi din zona contaminată, dar în total au fost afectaţi 11.000 de oameni din 14 localităţi ucrainene.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a dat un decret referitor la o serie de măsuri privind limitarea consecinţelor accidentului chimic. Oleksandr Kuzmuk, vicepremierul din Ucraina, a declarat că autorităţile se confruntă cu un adevărat dezastru. ?După catastrofa de la Cernobâl, avem de-a face cu un caz care poate fi o reală ameninţare pentru poporul nostru.?

Viktor Iuşcenko cere Guvernului să contracareze efectele norului toxic care afectează vestul ţării. Şeful statului se teme pentru securitatea locuitorilor din zonă. El spune că oamenii trebuie să dispună de alimente, asistenţă medicală şi adăpost. De asemenea, administraţia regională din zona Lvov, unde a avut loc accidentul, trebuie să aiba în vedere pe lângă siguranţa oamenilor şi protejarea faunei şi florei. Localnicii au fost sfătuiţi să stea în case şi să evite mâncărurile cu legume sau cu produse animale de provenienţă locală.

Guvernul Ucrainei susţine că situaţia revine la normal în vestul ţării, unde s-a produs accidentul chimic, acum două zile. Ba chiar, un responsabil din cadrul Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că nu mai există niciun nor de fosfor. Este contrazis însă de Organizaţia Greenpeace, care avertizează că norul toxic încă mai reprezintă un pericol pentru sănătatea populaţie. Potrivit organizaţiei, cel puţin 71 de ucrainieni au avut nevoie de îngrijiri medicale, din cauza poluării.

GALERIE FOTO DE LA ACCIDENTUL CHIMIC DIN UCRAINA
ACCIDENT CHIMIC ÎN UCRAINA

TĂRICEANU: NORUL NU VA AJUNGE ÎN ROMÂNIA PÂNĂ MIERCURI NOAPTE
ANM: VÂNTUL NU ADUCE NORUL TOXIC ÎN ROMÂNIA:
Citiţi EFECTELE FOSFORULUI ASUPRA ORGANISMULUI
Citiţi CUM NE PROTEJĂM DE EFECTELE FOSFORULUI
Citiţi MINISTERUL MEDIULUI: NU EXISTĂ NICIO INFORMAŢIE OFICIALĂ DE LA UCRAINIENI
Attila Korodi - Această criză a luat sfârşit în România:

Antena3.ro

×
x close