Antena 3 CNN Actualitate Accident aviatic cu elicopterul în care s-ar afla preşedintele iranian Ebrahim Raisi

Accident aviatic cu elicopterul în care s-ar afla preşedintele iranian Ebrahim Raisi

Un elicopter care îl transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi s-ar fi prăbușit, a anunțat duminică televiziunea de stat iraniană, adăugând că echipele de salvare se îndreaptă spre locul respectiv.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Mai 2024   •   16:42

Update 21:29. Televiziunea de stat din Iran: "A fost găsit elicopterul prăbușit. Nu sunt detalii despre Raisi". Semiluna Roșie neagă informaţia. 

Elicopterul prăbușit în care se afla președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost găsit de echipele de căutare, transmite televiziunea de stat. Cu toate acestea, nu sunt informații despre președinte, potrivit Al Jazeera.

Semiluna Roșie a negat, însă, informațiile din presa locală despre găsirea elicopterului care îl transporta pe președinte.

Agenția de presă iraniană a raportat că elicopterul președintelui a fost găsit, dar imediat a șters tweet-ul.

Ulterior, Semiluna Roșie a anunțat într-un comunicat:"Știrea publicată despre găsirea elicopterului lui Raisi și a însoțitorilor săi nu este adevărată. Eforturile de a găsi elicopterul prăbușit nu au avut succes până acum”. Sursa arată că echipele au ajuns la locul accidentului, dar elicopterul nu este încă găsit

Update 21:09. Căutările aeriene ale președintelui Iranului au fost întrerupte din cauza vremii

Căutările aeriene ale președintelui iranian Ebrahim Raisi au fost întrerupte pe fondul deteriorării vremii și lăsării întunericului. În tot acest timp, forțele de securitate au fost desfășurate în întreaga capitală Teheran de teama demonstrațiilor.

Babak Yektaparast, purtătorul de cuvânt al organizației serviciilor de urgență, spune că la scurt timp după lăsarea întunericului căutările aeriene au devenit imposibile, potrivit Al Jazeera.

"Din păcate, continuarea operațiunilor aeriene nu a mai fost posibilă din cauza ceții intense din întreaga regiune”, a declarat el, adăugând că au fost trimise mai multe ambulanțe.

Dar oficialul a subliniat că ambulanțele aeriene sunt pregătite în Tabriz și Teheran.

În tot acest timp, forțele de securitate au fost desfășurate în întreaga capitală Teheran de teama demonstrațiilor.

Arabia Saudită, Irak, Turcia și Azerbaidjan și-au exprimat sprijinul și și-au oferit serviciile pentru a ajuta Iranul.

Echipe militare de investigații au fost trimise la locul prăbușirii elicopterului președintelui iranian.

Accident aviatic cu elicopterul în care s-ar afla preşedintele iranian Ebrahim Raisi

Potrivit agențiilor de presă iraniene, elicopterul care îl transporta pe președintele iranian era într-un convoi de alte trei elicoptere .

Unul dintre elicopterele din convoi, care îl transportau pe președintele iranian Ebrahim Raissi, s-a prăbușit, a anunțat Reuters, potrivit televiziunii iraniene. Deocamdată nu s-a precizat dacă președintele iranian se afla la bordul acestui elicopter sau al altuia.

Potrivit agenției Tasnim, accidentul a avut loc deasupra Azerbaidjanului iranian, o regiune din nord-vestul Iranului.

Potrivit agenției de presă a Republicii Islamice, IRNA, accidentul s-a produs în timp ce elicopterul ateriza în condiții îngreunate de vreme și ceață. IRNA relatează că președintele Raissi a fost însoțit în elicopter de ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian și de guvernatorul regiunii iraniene din Azerbaidjanul de Est. Președintele mergea acolo pentru a inaugura un baraj.

Niciuna dintre aceste informații nu a fost încă confirmată oficial.

Radu Tudor: "Dacă se confirmă acest accident aviatic este foarte grav"

"Cert este că se confirmă în mod oficial faptul că există un incident aviatic cu aparatul de zbor la bordul căruia se aflau atât președintele iranian Raisi, cât și ministrul de externe al Iranului.

Informația deja este confirmată din mai multe surse, atât occidentale, cât și orientale. În momentul în care vor ajunge la fața locului cei care sunt considerați salvatori, cei care intervin în situațiile de urgență, vom putea avea mai multe informații. Până atunci, sunt elemente contradictorii legate de prăbușirea elicopterului sau aterizarea forțată a elicopterului. Mai mult decât atât, nu știm exact dacă există victime, dacă toți cei aflați la bord sunt supraviețuitori. Dacă președintele Iranului este rănit în urma acestui incident aviatic este foarte grav. Iranul este o teocrație, o dictatură islamică.

Informațiile nu circulă liber, așa cum ne-am așteptat Noi nu putem să verificăm, nu putem să obținem informații din spațiul iranian, așa cum se întâmplă în mediul occidental, drept pentru care, de aceea, avem parte de mai multe elemente contradictorii.

Suntem la mâna autorităților de la Teheran, care vor transmite sau nu. Presa nu este liberă acolo, în Iran. Pe măsură ce informații le vor apărea în alte televiziuni orientale, vom putea transmite și noi telespectatorilor noștri, ce s-a întâmplat de fapt acolo. Cert este că în Iran au avut loc mai multe incidente în ultimii ani, unele puse pe seama opoziției interne din ce în ce mai puternice față de regimul teocratic, dictatorial, islamist, altele puse pe seama unor lovituri pe care regimul de la Tehran le-a primit din partea unor altor state, având în vedere implicarea masivă a regimului de la Teheran pentru sprijinirea terorismului și pentru sprijinirea războaielor de invazie ale altor state precum Rusia", a spus Radu Tudor, analist militar şi realizator Antena 3 CNN. 

Bogdan Chireac, analist politic: "Este extrem de rău pentru pacea din Orientul Mijlociu, dacă este implicat preşedintele Iranului"

Dacă în elicopter s-a aflat președintele Iranului, este un lucru extrem de rău pentru pacea din Orientul Mijlociu. Indiferent ce ar fi fost, poate este un pur și simplu un accident nefericit, un accident aviatic nefericit, cum se întâmplă atâtea, se va da vina pe Israel și pe Occident.

Situația în regiune este de așa natură încât orice s-ar întâmpla acum regimului de la Teheran, repet, să fie pur și simplu un accident, lucrul ăsta va răscoli întreg Orientul Mijlociu. Deci trebuie să aflăm dacă la bord este președintele Iranului. Este un lucru extrem de rău. Dacă este un accident de elicopter nefericit, e rău că au murit oameni. Dar dacă președintele se afla la bord, atunci vom avea desfășurări incredibile pe fronturile din Orientul Mijlociu, că sunt mai multe fronturi care mocnesc acolo", a spus la Antena 3 CNN, Bogdan Chireac, analist politic. 

Cine este Ebrahim Raisi, președintele iranian al cărui elicopter s-ar fi prăbușit

Președintele iranian de linie dură Ebrahim Raisi a fost văzut mult timp ca un protejat al liderului suprem al Iranului și ca un potențial succesor pentru poziția sa în cadrul teocrației șiite din țară.

Vestea că elicopterul său a făcut duminică ceea ce presa de stat a descris ca fiind o „aterizare forțată” a adus imediat o nouă atenție asupra liderului Ebrahim Raisi, care se confruntă deja cu sancțiuni din partea SUA și a altor națiuni pentru implicarea sa în execuția în masă a prizonierilor în 1988, scrie AP.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a condus anterior sistemul judiciar iranian. El a candidat fără succes la președinție în 2017 împotriva lui Hassan Rouhani, clericul relativ moderat care, în calitate de președinte, a ajuns la acordul nuclear încheiat de Teheran în 2015 cu puterile mondiale.

În 2021, Raisi a candidat din nou în cadrul unor alegeri în care toți adversarii săi potențial proeminenți au fost excluși pentru că nu au putut candida în cadrul sistemului de verificare a candidaturilor din Iran. El a adunat aproape 62% din cele 28,9 milioane de voturi, cea mai scăzută prezență procentuală la vot din istoria Republicii Islamice. Milioane de oameni au rămas acasă, iar alții au anulat buletinele de vot.

Raisi a fost sfidător atunci când a fost întrebat, la o conferință de presă după alegerea sa, despre execuțiile din 1988, în care au avut loc rejudecări fictive ale prizonierilor politici, militanților și altora, care aveau să devină cunoscute sub numele de „comisii ale morții” la sfârșitul sângerosului război Iran-Irak.

După ce liderul suprem de atunci al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a acceptat o încetare a focului mediată de ONU, membri ai grupului de opoziție iranian Mujahedeen-e-Khalq, puternic înarmat de Saddam Hussein, au trecut granița iraniană din Irak într-un atac surpriză. Iranul a contracarat asaltul lor.

Procesele au început în acea perioadă, iar acuzații au fost rugați să se identifice. Cei care au răspuns „mujahedin” au fost trimiși la moarte, în timp ce alții au fost interogați cu privire la dorința lor de a „curăța câmpuri minate pentru armata Republicii Islamice”, potrivit unui raport al Amnesty International din 1990. Grupurile internaționale pentru drepturile omului estimează că până la 5.000 de persoane au fost executate. Raisi a făcut parte din aceste comisii.

În 2019, Trezoreria SUA l-a sancționat pe Raisi "pentru supravegherea administrativă a execuțiilor unor persoane care erau minore la momentul comiterii infracțiunii și pentru tortura și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate prizonierilor din Iran, inclusiv amputări”. De asemenea, se menționează implicarea sa în execuțiile din 1988, notează Mediafax. 

În cele din urmă, Iranul este condus de liderul său suprem, ayatollahul Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani. Dar, în calitate de președinte, Raisi a susținut îmbogățirea uraniului până la niveluri apropiate de cele ale armelor, precum și împiedicarea inspectorilor internaționali ca parte a confruntării cu Occidentul.

Raisi a susținut, de asemenea, atacarea Israelului într-un asalt masiv în aprilie, în care peste 300 de drone și rachete au fost lansate asupra țării, ca răspuns la un presupus atac israelian care a ucis generali iranieni în incinta ambasadei țării din Damasc, Siria - în sine o extindere a unui război din umbră de ani de zile între cele două țări.

De asemenea, el a sprijinit serviciile de securitate ale țării în timp ce acestea au reprimat toate disidențele, inclusiv în urma morții lui Mahsa Amini în 2022 și a protestelor naționale care au urmat.

Represiunea de securitate, care a durat o lună, a ucis peste 500 de persoane și a dus la reținerea a peste 22 000 de persoane. În martie, un grup de anchetă al Națiunilor Unite a constatat că Iranul este responsabil pentru „violența fizică” care a dus la moartea lui Amini, după ce aceasta a fost arestată pentru că nu purta hijab, sau văl, spre mulțumirea autorităților.

×
Subiecte în articol: Ebrahim Raisi accident aviatic iranian
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Marile publicații americane cer retragerea lui Biden din cursa prezidențială SUA
x close