Antena 3 CNN Actualitate Academicianul Dinu C. Giurescu, despre semnificaţia zilei de 10 mai

Academicianul Dinu C. Giurescu, despre semnificaţia zilei de 10 mai

2 minute de citit Publicat la 21:00 10 Mai 2015 Modificat la 21:00 10 Mai 2015
dinu.jpg
Foto: Agerpres
Radu Tudor a publicat pe blogul său mesajul transmis de academicianul Dinu C. Giurescu referitor la semnificaţia zilei de 10 mai.

Iată ce a scris academicianul cu privire la ziua de 10 mai:

"Gânduri despre 10 Mai


Fiecare popor are anume zile care concentrează în ele date şi evenimente esenţiale din istoria proprie. O asemenea zi este 10 Mai.

La 10 mai 1866 – Principele Carol de Hohenzolern de Sigmaringen depunea jurământul în faţa corpurilor legiuitoare din Bucureşti ca Principe domnitor al României.

Domnitorul Carol I a fost comandantul armatei române care a luptat alături de armatele imperiale ruseşti în războiul cu Imperiul Otoman. Faptele de arme ale oştenilor români au fost reliefate de corespondenţii de presă străini aflaţi în teatrul de operaţiuni.

„…Cu o îndârjire de necrezut s-au aruncat în această vale a morţii; respinşi, zdrobiţi, decimaţi de focul omorâtor al unui inamic acoperit… neezitând nici un moment, avansând mereu… lăsând în urma lor un lung şir de morţi şi muribunzi. Au fost acte de eroism care nu se pot povesti.“ (Le Siècle şi L’Independance Belge – despre asaltul redutei Griviţa de către trupele române, la 30 aug./11 sept. 1877)

„…Mi-ar trebui mult timp ca să numesc pe toţi bravii… Armata română merită a fi pusă lângă orice altă armată a Europei şi oricine poate fi mândru de soldaţii şi ofiţerii ei, care au dat probe atât de strălucite de vitejie“ (corespondentul ziarelor Bund şi Gazette of Chicago care a însoţit în prima linie trupele române în atacul lor dat la 27 august/8 septembrie)

În urma participării la lupte Europa recunoaşte independenţa de stat a României.

*

În 1916 prin hotărârea M.S. Ferdinand I şi a Consiliului de Coroană, România declară război Austro-Ungariei pentru a împlini dezideratul unităţii naţionale.

În 1918 s-a realizat Marea Unire în jurul Coroanei României prin hotărârea reprezentanţilor românilor din Transilvania, Bucovina, Basarabia.

Hotărâri recunoscute de marile puteri.

La Alba Iulia în 1922 Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au încoronat ca suverani ai tuturor românilor.

Astfel ziua de 10 mai a devenit simbolul istoriei moderne a României de la câştigarea independenţei şi până la unirea cea mare.

Avatarurile celui de al II-lea război mondial au pus la grea încercare România întregită.

Cu înţelepciune şi curaj, având alături brava armată română, M.S. Regele Mihai I prin actul de la 23 august 1944 a reuşit să readucă hotarul de vest al României pe traseul recunoscut de marile puteri.

În acest fel unitatea realizată în 1918 a fost în mare măsură salvată.

Peste ani, 10 mai rămâne simbolul identităţii noastre naţionale. Se cuvine să ne aducem aminte de tinerii care în anii tulburi 1945-1947 se împotriveau asaltului noii ideologii comuniste sub deviza „Regele şi patria“ – pe atunci ţara se identifica cu regele său, Mihai I.

În vremuri de restrişte, 10 Mai rămâne un simbol şi o speranţă…

La mulţi ani, să ne trăiţi Majestate!

Dinu C. Giurescu"

×
TOP articole
x close