Cea mai mare grijă a românilor în anul 2014 a fost lipsa locurilor de muncă, însă mai mult de jumătate cred că în ţară lucrurile vor merge într-o direcţie bună în anul 2015.
Românii au cea mai mare încredere în pompieri, iar la pol opus se află Parlamentul, potrivit unui raport de cercetare IRES privind bilanţul politic al anului 2014.
Nivelul de trai este una dintre principalele probleme cu care se confruntă românii, potrivit sondajului IRES. 47% dintre ei nu sunt mulţumiţi de condiţiile de viaţă, în timp ce 31% spun că sunt destul de mulţumiţi, iar procentul celor foarte mulţumiţi de nivelul de trai e de doar 3%.
Principala problemă cu care s-au confruntat românii anul acesta a fost lipsa locurilor de muncă: 25% dintre români sunt îngrijoraţi din acest motiv. În topul grijilor mai sunt criza politică şi problemele de sănătate, ambele cu câte 15 procente. Cu toate acestea, peste jumătate dintre cei chestionaţi consideră că ţara se îndreaptă totuşi într-o direcţie bună.
Românii au cea mai mare încredere în pompieri, în procent de 90%. Şi SMURD-ul a câştigat încrederea românilor: 88% dintre repondenţi au multă sau foarte multă încredere în această instituţie. Biserica este creditată cu multă sau foarte multă încredere de 66% dintre subiecţi. De acelaşi procent se bucură şi Direcţia Naţională Anticorupţie.
Mergem acum spre coada topului. Primăriile nu stau prea bine la capitolul încredere în rândul românilor: 59% dintre repondenţi au puţină sau foarte puţină încredere, în timp ce 40% spun că au multă sau foarte multă încredere în autoritatea locală.
Sistemul de sănătate a pierdut încrederea românilor în 2014. Doar 32% spun că au multă sau foarte multă încredere în sistem.
FMI nu a câştigat încrederea românilor decât în procent de 30%.
Ultimele locuri în topul încrederii sunt ocupate de sindicate, Parlament, ONG-uri şi partidele politice. Cerecetarea a fost realizată în perioada 18-19 decembrie, pe un eşantion multistratificat, probabilist, de 1.147 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,9%.