Antena 3 CNN Actualitate A noua tranșă de vaccin Pfizer BioNTech ajunge azi la noi. Unde merg cele mai multe doze

A noua tranșă de vaccin Pfizer BioNTech ajunge azi la noi. Unde merg cele mai multe doze

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 09:08 13 Feb 2021 Modificat la 09:08 13 Feb 2021
o_1eud3aeql13qa9d91dbt1lcguqlb.jpg

Este vorba despre o tranşă de 196.560 doze de ser imunizator împotriva virusului Sars CoV-2, anunţă, sâmbătă, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19.

"Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. 

Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă", se arată în comunicatul de presă.

Dozele care ajung astăzi la noi în ţară vor fi distribuite astfel:

Cum vor fi distribuite dozele de vaccin

- Centrul Național de Stocare București: 60.840 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Brașov: 24.570 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Cluj: 23.400 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Constanța: 21.060 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Craiova: 21.060 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Iași: 24.570 doze;
- Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 21.060 doze.

O parte dintre doze vor ajunge pe aeroportul din Otopeni, iar pentru cele din Cluj-Napoca și Timișoara, încă se așteaptă confirmări.

"În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 22 februarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială din partea firmei producătoare.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, săptămânal, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației", se mai arată în comunicatul CNCAV.

Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

Cum funcţionează vaccinul Pfizer

Vaccinul BioNTech Pfizer utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul, susțin specialiștii CNCAV.

Aceștia susțin că anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. 

ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.

Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

EXCLUSIV. Dr. Valeriu Gheorghiţă: Profesorii, vaccinaţi cu prioritate de la 1 martie, prin echipe mobile

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri, în exclusivitate, la Antena 3, că profesorii ar putea fi vaccinaţi, cu prioritate, prin echipe mobile. Procedeul de imunizare contra COVID ar urma să fie pus în aplicare din 1 martie.

"A fost o discuţie pe care am avut-o cu domnul ministru Sorin Cîmpeanu (ministrul Educaţiei - n.r.), la finalul lunii ianuarie, după ce s-a pus în vedere planul redeschiderii şcolilor, ne doream să creăm o prioritizare suplimentară la vaccinare pentru personalul din învățământ.

Dar din considerentul legat de limitarea numărului de doze, pentru că am primit mai puţin cu 93.000 de doze în săptămâna 18-24 ianuarie (...), scenariul nu a mai putut fi pus în aplicare, având în vedere şi reprogramările.

×
x close