Anunțul că profesorul Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață a fost dat, astăzi, de Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi suferea de o boală pulmonară gravă, accentuată după ce a ieșit din închisoare.
”Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din Capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni.
Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare.
Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare.
Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată.
Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia la revedere, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, a declarat pentru agrointel.ro Bibiana Stanciulov.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în înscrisuri sub semnătura privată din dosarul „Telepatia”. Pe 8 august 2014 profesorul Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova.
Din această pedeapsă, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a executat 780 de zile.
Cine este prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi
Cercetătorul ştiinţific Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în comuna Domnești, județul Argeș.
Biolog, biochimist și cercetător român, Gheorghe Mencinicopschi a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.
Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate.
A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).
A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, București și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară București.
A publicat 214 articole științifice în reviste de specialitate din țară și străinătate; autor a trei filme științifice; a luat parte, în calitate de organizator, președinte sau participant, la 45 manifestări științifice naționale și internaționale (congrese, conferințe, simpozioane); coordonator național program FAO în domeniul alimentar, notează Wikipedia.
A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană. Deține 23 brevete de invenții.