Antena 3 CNN Actualitate A murit poetul Alexandru Cristian Miloş, cetăţean de onoare al Bistriţei: "Virusul a fost mai puternic"

A murit poetul Alexandru Cristian Miloş, cetăţean de onoare al Bistriţei: "Virusul a fost mai puternic"

Alin Tarnovschi
2 minute de citit Publicat la 11:20 27 Mar 2021 Modificat la 11:20 27 Mar 2021
o_1f1pffedi16792009si14urk8cb.jpg
Sursa foto: timponline.ro

Poetul s-a simţit rău în urmă cu câteva zile, fiind internat pe Secţia COVID-19 a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, acolo unde a primit oxigen, iar medicii au depus mari eforturi pentru a-i salva viaţa.

În această dimineaţă, Alexandru Cristian Miloş s-a stins din viaţă, iar medicii nu l-au putut resuscita.

Vestea tristă a morţii poetului din Bistriţa a fost dată chiar de fratele său, Eugen Miloş, printr-o postare pe Facebook.

"PIERDUT PRINTRE STELE. Fratele meu, Alexandru Cristian Miloș, a trecut la cele veșnice, acum este pierdut printre stele, poate în drum spre Nubiru. Virusul a fost mai puternic, încerc să mă adu", a scris fratele poetului.

Poetul Alexandru Cristian Miloş a murit după ce s-a infectat cu coronavirus

Alexandru Cristian Miloş s-a născut în Bistriţa, la data de 23 septembrie 1952. A urmat cursurile claselor primare în oraşul Oradea şi a absolvit studiile liceale la Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” din Bistriţa.

Între anii 1971-1974 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Generală din Cluj-Napoca. Poet şi prozator, a debutat cu poezie în revista „Luceafărul” din Bucureşti, în anul 1976. A publicat poezie şi proză SF la numeroase reviste de cultură şi literatură, notează timponline.ro.

Din anul 1994, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost cooptat în asociaţii de elită din străinătate: IWA – Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Artiştilor din Ohio, USA, Literart XXI – Asociaţia Internaţională a Scriitorilor şi Oamenilor de Artă Români din SUA, Mişcarea Poetică Paradoxistă Mondială din Phoenix – Arizona, Academia de Ştiinţe, Litere şi Arte din Messina – Italia, Asociaţia de Poezie Modernă din Osaka – Japonia, Asociaţia ”Poetes sans Frontieres”.

Cărţile scrise de poetul şi prozatorul Alexandru Cristian Miloş se află în Biblioteci Universitare din peste 30 de ţări din lume.

Poetul Alexandru Cristian Miloş, cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa

În decursul anilor a primit numeroase premii la festivaluri naţionale şi internaţionale. A fost membru al Societăţii Scriitorilor Români de Science-Fiction şi al Asociaţiei Spirituale Române pentru Studierea Fenomenelor Aeriene Necunoscute (ASFAN).

Alexandru Cristian Miloş este considerat fondatorul şcolii de cosmopoezie, numele său fiind inclus în Dicţionarul Biografic al Literaturii Române.

În 2014 a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Bistrița.

Printre volumele publicate de Alexandru Cristian Miloș se numără Stele amintite, 1994; Fiinţe de lumină, 1994; Nume din Cer, 1995; Sertarul astral al Profetului, bilingv, 1996; Poemele omului electric, 1998; Poemele planetelor, 1999; Închisoarea timpului/Drumurile cerului, 2000; Prinţesa zburătoare valahă, 2000; Timpul Babilonului albastru, 2001; Cartea Oceanului G, 2002; Naţiunea cosmică, antologie, 2002; Copiii cosmici. Noua rasă, 2003; Biţii memoriei, 2003 (ediţie germană, 2004); Poeme preîntâlnite sub Sirius, 2004; Cetăţenii cosmosului, bilingv; Allo, Le Cosmos a l appareil; Nume din cer; Poeme reîntâlnite sub Sirius;  „Cetățenii Cosmosului”, carte electronică, CD, Editura Alpha-Media, Bistriţa, 2006; „Filosofii siderale”,  2010; „Biblia Reptiliană”, S.F., 2011.

×
Etichete: coronavirus COVID-19
x close