Antena 3 CNN Actualitate A murit Ion Vianu, scriitor și medic psihiatru, la vârsta de 90 de ani

A murit Ion Vianu, scriitor și medic psihiatru, la vârsta de 90 de ani

New Project - 2024-06-20T175400.853
Ion Vianu a murit în Elveția | Sursă: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    20 Iun 2024   •   17:54

Scriitorul și medicul psihiatru Ion Vianu a murit joi, la vârsta de 90 de ani, în Morges, Elveția.

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat această veste pe Facebook: "Ion Vianu/ 15.04.1934, București (România) - 20.06.2024, Morges (Elveția)".

Politologul Vladimir Tismăneanu a exprimat, de asemenea, regretul pentru pierderea lui Ion Vianu.

"O veste extrem de tristă. A încetat din viaţă doctorul psihiatru, eseistul, luptătorul pentru drepturile omului, disidentul Ion Vianu. Născut în aprilie 1934 într-o familie de distinşi intelectuali umanişti, doctorul Ion Vianu a fost un adversar a tot ceea ce ameninţa demnitatea fiinţei umane. A protestat împotriva utilizării politice a psihiatriei. A semnat Apelul Goma. A fost membru în colegiul de redacţie al revistei Agora. L-am cunoscut şi l-am admirat. A fost un drept. Să se odihnească în pace", a transmis Vladimir Tismăneanu.

O veste extrem de trista. A incetat din viata doctorul psihiatru, eseistul, luptatorul pentru drepturile omului,...

Publicată de Vladimir Tismaneanu pe Joi, 20 iunie 2024

Medicul psihiatru și scriitorul Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu, s-a născut pe 15 aprilie 1934, la București.

A urmat studii de filologie clasică și, ulterior, medicină.

Format la Clinica universitară de psihiatrie a Spitalului "Obregia" din București, unde a fost și cadru didactic, Ion Vianu a emigrat în 1977, protestând împotriva utilizării psihiatriei în scopuri politice.

În Elveția și-a practicat specialitatea în mediul privat și a fost activ pe plan internațional în domeniul apărării drepturilor omului în psihiatrie.

A publicat articole și studii despre istoria și filosofia psihiatriei în străinătate.

După 1990, a semnat articole în Revista "22" și în revista "Lettre Internationale", editată de ICR.

Ca eseist, a debutat cu volumul "Stil și Persoană" (1975). Alte lucrări publicate includ "Introducere în psihoterapie" (1975), "Amintiri în dialog. Memorii" (în colaborare cu Matei Călinescu, 1994), "Paramnezii" (2005), "Caietele lui Ozias" (2004) și "Vasiliu, foi volante" (2006), acestea din urmă făcând parte din ciclul de romane "Arhiva Durerii și a Mâniei".

Ion Vianu este unul dintre autorii volumului "De ce m-am întors în România", coordonat de Sandra Pralong și lansat în 2010, care reunește poveștile unor români celebri care s-au întors și au ales să trăiască în România.

Pentru volumul "Amor intellectualis", publicat la Editura Polirom, Ion Vianu a primit Premiul Cartea anului 2010 acordat de Revista "România literară", iar pentru cartea "Investigații mateine. Amintiri", publicată la Editura Polirom, a fost distins cu Premiul "Romulus Rusan" pe anul 2022.

×
Subiecte în articol: a murit Ion Vianu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close