Lingvistul George Pruteanu a murit. Profesor universitar, politician şi critic literar, George Pruteanu avea 61 de ani. A fost internat în urmă cu două zile la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, pentru o afecţiune cardiacă. Era vorba despre un prim infarct suferit de profesor, spun medicii. Din păcate, în această seară a urmat un al doilea atac, în urma căruia s-a stins din viaţă. A rămas în memoria românilor ca un lingvist de înalt rafinament, care a apărat permanent corectitudinea şi respectarea limbii române. ?Un intelectual extraordinar, un mare traducător şi o minte foarte lucidă?, aşa îşi aminteşte scriitorul Eugen Uricaru despre George Pruteanu. "A fost unul dintre singurii oameni care a înţeles că limba română ne ţine împreună".
Ion Iliescu: Ne-a zguduit această pierdere
Eugen Uricaru: Am pierdut un mare intelectual
George Pruteanu s-a născut pe 15 decembrie 1947, la Bucureşti, într-o familie de intelectuali. A urmat cursurile facultăţilor de litere de la Bucureşti şi Iaşi, iar mai târziu şi-a dat doctoratul în filosofie. Din 1972 şi-a început cariera literară. A colaborat cu o seamă de reviste, printre care Convorbiri Literare şi Contemporanul. Căderea regimului comunist l-a găsit pe George Pruteanu tot în ziaristică. A semnat articole eseistice şi de critică literară pentru mai multe ziare, printre care Expres, Evenimentul Zilei şi Dilema.
George Pruteanu, despre bloguri, cărţi şi efectele televizorului:
În perioada 1995 - 1999, George Pruteanu a fost realizatorul unei emisiuni televizate de 5 minute, ?Doar o vorbă să-ţi mai spun?, despre folosirea corectă a limbii române. A intrat în politică în anul 1996, când a candidat pentru un loc de senator din partea Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat. După doi ani a demisionat, dar a revenit la alegerile din 2000, când a fost ales din nou la Senat, de data asta pe listele PSD.
Cea mai cunoscută iniţiativă legislativă a lui George Pruteanu a fost legea privind traducerea în limba română a tuturor textelor şi reclamelor publice scrise în alte limbi. ?Legea Pruteanu? a fost adoptată, într-o variantă modificată, în anul 2004.
Antena3.ro