Creştinii ortodocşi şi catolici au intrat, de luni, în Săptămâna Mare, ultima înaintea Paştelui. Numită şi Săptămâna Patimilor, aceasta are menirea de a pregăti credincioşii pentru Înviere. În aceste zile au avut loc cele mai importante evenimente din istoria creştinilor, care au culminat cu răstignirea si Învierea lui Iisus Hristos.
Săptămâna Patimilor începe cu prezentarea ultimelor învăţături trimise de Iisus Hristos ucenicilor Săi şi se încheie prin Jertfa de pe cruce. Până vineri se săvârşeşte slujba deniilor care evidenţiază momentele dramatice legate de Patimile şi Jertfa lui Hristos. În schimb, în zilele de luni până vineri din Săptămâna Sfintelor Patimi sunt Utrenii, adică slujbe de dimineaţa. Faptul că Săptămâna Patimilor este una deosebită este întărit şi de caracterul de priveghere, după îndemnul dat de Mântuitor apostolilor Săi în gradina Ghetsimani.
Una dintre cele mai importante zile din această săptămână este ziua de joi. În această zi, Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor la Cina cea de Taină. Tot acum, la Cina cea de Taină are loc instituirea Tainei Împărtăşaniei prin cuvintele rostite de Mântuitor apostolilor Săi: ?Luaţi, mâncaţi, acesta este Trupul Meu, care se frânge pentru voi?; ?Beţi din acesta toţi, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi, care pentru voi şi pentru mulţi se vărsa spre iertarea păcatelor?.
La Denia de joi seara se citesc 12 evanghelii în care se relatează despre vinderea Mântuitorului de către Iuda, prinderea Lui în gradina Ghetsimani, lepădarea lui Petru, judecata Mântuitorului de către farisei, condamnarea Lui la moarte, sub privirile neputincioase ale romanului Pilat din Pont. Ziua de vineri este caracterizată de post negru. Şi este ziua răstignirii Mântuitorului, a morţii şi a îngropării Lui. Din acest motiv, în această zi nu se săvârşeşte Liturghie. Iar seara se săvârşeşte prohodul. Săptămâna se încheie cu Învierea lui Isus Hristos care semnifică mântuirea creştinilor.
Antena 3