Antena 3 CNN Actualitate A început relocarea urşilor „cerşetori” de pe Transfăgărăşan. O ursoaică și puiul ei, primii care vor fi capturaţi

A început relocarea urşilor „cerşetori” de pe Transfăgărăşan. O ursoaică și puiul ei, primii care vor fi capturaţi

urs
Măsura face parte din planul inginerilor silvici din zonă de a evita tranchilizarea animalelor şi relocarea lor în condiţii cât mai bune. FOTO: Profimedia Images
de B.C.    |    12 Sep 2024   •   10:42

A început relocarea urșilor de pe Transfăgărășan. O primă capcană a fost instalată deja în apropierea Barajului Vidraru. Primii care vor fi capturaţi, o ursoaică şi puiul ei, vor fi duşi la Sanctuarul de la Zărneşti. Măsura face parte din planul inginerilor silvici din zonă de a evita tranchilizarea animalelor şi relocarea lor în condiţii cât mai bune. Deja Sanctuarul de la Zărneşti începe să fie neîncăpător, aşa că se mai construiește unul la Săcele, tot în județul Brașov.

Autoritățile au avut nevoie de cadrul juridic ca să poată reloca animalele şi a fost emis un ordin de ministrul Mediului. Capcana a fost montată, iar procedura este în plină desfăşurare.

Dragoș Predescu, prefectul judeţului Argeş: „E o procedură care presupune montarea capcanei, ademenirea ursului în interior și transportarea ursului la Sanctuarul de la Zărnești în condiții de siguranță atât pentru animal, cât și pentru reprezentanții instituțiilor statului.”

Prima care va fi relocată este o ursoiacă cu un pui. Pentru a o atrage, se folosesc dulciuri și mâncare pentru câini.

Mihai Coman, inginer Direcţia Silvică Argeş: „Pentru cazul ăsta vom acționa cu declanșare manuală, pentru că e vorba de o femelă cu un pui şi nu vrem să riscăm să prindem doar unul dintre ei, vrem să îi prindem pe amândoi odată.”

Specialiștii de la Direcția Silvică spun că ursoaica a devenit deosebit de agresivă și a fost implicată în mai multe incidente.

Nimeni nu poate spune acum cât va dura relocarea. Finalul relocării va fi atunci când vor fi mutați toți cei 26 de urși.

×
Subiecte în articol: Transfăgărășan ursi relocare
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close