Antena 3 CNN Actualitate A început programul de vaccinare anti-AH1N1. Vezi reacţiile adverse şi cine are prioritate (VIDEO)

A început programul de vaccinare anti-AH1N1. Vezi reacţiile adverse şi cine are prioritate (VIDEO)

2 minute de citit Publicat la 08:47 26 Noi 2009 Modificat la 08:47 26 Noi 2009
A început programul de vaccinare anti-AH1N1. Vezi reacţiile adverse şi cine are prioritate (VIDEO)

Programul de vaccinare împotriva gripei AH1N1 a fost demarat joi. Primele 250.000 de doze de vaccin, produse la Institutul Cantacuzino din Capitală, au fost distribuite către direcţiile de sănătate publică din zonele cu focare de gripă nouă. Primii care vor fi vaccinaţi sunt angajaţii din sistemul sanitar şi cei care asigură securitatea naţională şi locală. Urmează apoi elevii şi studenţii.

În cadrul programului de vaccinare vor fi repartizate în ţară 1.340.000 doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino. Dintre acestea, cele mai multe (un milion) vor fi utilizate pentru colectivităţile şcolare, 200.000 pentru angajaţii armatei, grăniceri şi cei din Ministerul de Interne, iar 140.000 de doze de vaccin vor ajunge pentru imunizarea a peste jumătate din personalul medical.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu-Cercel, elevii mai mari de 16 ani se vor putea vaccina fără acordul părinţilor, întrucât "pot decide singuri pentru sănătatea lor".




Vaccinarea se va face la cabinetele medicale din licee şi facultăţi. Doctorii şi asistentele vor primi şi ei injecţiile.

În primele luni, vaccinul nu se va găsi de cumpărat în farmacii. Şi nici nu va fi administrat copiilor. Dar, la Institutul Cantacuzino se vor produce în total 10 milioane de doze.

Reacţiile adverse ale vaccinului

Specialiştii dau asigurări că vaccinul a fost testat şi că reacţiile adverse care au apărut au fost minore. Printre acestea se numără durere locală, care poate ţine o zi sau două după vaccinare, roşeaţă, dureri de cap, stări subfebrile.

"Reacţii alergice grave nu au fost la noi", a declarat Viorel Alexandrescu de la centrul de control al gripei.

Potrivit medicilor, vaccinul este singura armă împotriva virusului pandemic AH1N1. Vaccinul a primit toate aprobările Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Cei care nu intră în nici una dintre categoriile de risc desemnate de Ministerul Sănătăţii vor fi vaccinaţi numai după imunizarea tuturor celor consideraţi vulnerabili la contractarea virusului.


Cele mai multe cazuri de gripă AH1N1, înregistrate în rândul tinerilor

În România, numărul cazurilor de gripă nouă confirmate de Ministerul Sănătăţii depăşeşte 2.600. Cele mai multe au fost înregistrate în rândul elevilor şi al studenţilor. Nici spitalele nu au fost lipsite de asemenea cazuri.

În Prahova a fost confirmat primul caz de gripă nouă într-o unitate sanitară. Este vorba despre o femeie de 47 de ani, director economic la Maternitatea din Ploieşti.

Reprezentanţii spitalului susţin că au luat toate măsurile ca să nu existe riscul ca virusul AH1N1 să se raspândească în spital, unde sunt nou-născuţii şi femeile care tocmai au născut.

În judeţul Prahova au fost depistate şi confirmate până acum aproape 75 de cazuri de gripă nouă.

Săptămâna viitoare vor fi transportate, în restul ţării, alte un milion de doze de vaccin contra virusului AH1N1.




Antena3.ro

×
Etichete: vaccinare AH1N1
x close