Antena 3 CNN Actualitate A început facultatea: Politicienii în universităţi, studenţii la miting

A început facultatea: Politicienii în universităţi, studenţii la miting

A început facultatea: Politicienii în universităţi, studenţii la miting
01 Oct 2008   •   12:50

Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, Mircea Geoană, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au participat la deschiderea noului an universitar în Bucureşti şi Constanţa. Preşedintele ţării a ales să îi încurajeze la început de an pe studenţii de la Universitatea ?Ovidius? din Constanţa. Şeful statului a amintit de importanţa educaţiei în dezvoltarea societăţii româneşti, neuitând să precizeze că nicio universitate din ţara noastră nu a intrat în topul 500 al celor mai bune din lume.
Călin Popescu Tăriceanu a vizitat Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. El însuşi absolvent al acestei facultăţi, Tăriceanu le-a spus studenţilor că e invidios, întrucât oportunităţile de care pot beneficia pe piaţa muncii nu existau în trecut. Premierul susţine că investiţiile direcţionate spre Educaţie sunt motivul pentru care studenţii au parte de aceste înlesniri.
A venit şi rândul preşedintelui PSD să le ureze succes studenţilor de la Politehnică. Micea Geoană i-a avut alături pe foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Ion Iliescu a vizitat şi universitatea particulară Dimitrie Cantemir.
Aproape 700.000 de studenţi şi peste 28.000 de cadre didactice din învăţământul de stat şi privat au revenit la cursuri. La nivel naţional, există 56 de universităţi de stat şi 61 de instituţii particulare acreditate sau în proces de acreditare. Acestea nu pot, totuşi, să le asigure suportul financiar şi locuri de cazare.
Cu o zi înainte de începerea anului universitar, zeci de studenţi au protestat în faţa Ministerului Educaţiei. Tinerii sunt revoltaţi că nu se rezolvă problema locurilor de cazare şi cer şi burse mai mari. Studenţii au avertizat că vor continua protestele şi ar putea ajunge chiar la grevă generală.
Studenţii s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei, aşezaţi pe scaune, având cărţi în braţe. Au afişat pancarte pe care scria "Vrem să învăţăm mai bine, deci vrem burse şi cămine". Reprezentanţii uniunilor studenţeşti au acordat Ministerului Educaţiei termen până la 1 octombrie pentru dublarea burselor.
În prezent, o bursă de studiu este, în medie, 250 de lei, în vreme ce pentru o bursă socială studenţii primesc 150 de lei.
O altă problemă este cea a locurilor în cămine. Liderii studenţilor au trimis, luni, o scrisoare deschisă premierului Călin Popescu Tăriceanu, în care îi cer să ia măsuri pentru suplimentarea locurilor în cămine. Potrivit Ministerului Educaţiei, anul acesta, deficitul de locuri în căminele studenţeşti este de 55.000 de locuri, cu 20.000 mai mult decât anul trecut.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close