Antena 3 CNN Actualitate A început Bac-ul. Subiectele de pe Internet conţineau greşeli

A început Bac-ul. Subiectele de pe Internet conţineau greşeli

A început Bac-ul. Subiectele de pe Internet conţineau greşeli
25 Iun 2007   •   19:04
UPDATE: Măsuri speciale pentru examenul de Bacalaureat, care a început luni. Proba la sport se va susţine dimineaţa, la ora 7,00, şi seara, de la ora 18,00, pentru a evita problemele care ar putea să apară din cauza caniculei. În fiecare centru de examinare, elevilor li se va asigura apă potabilă şi, de asemenea, asistenţă medicală. Mai mult, inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a recomandat preşedinţilor de comisii ca probele să se susţină în clase în care este umbră.

Pentru cei care au terminat clasa a XII-a, emoţiile abia încep. Luni, peste 190.000 de elevi vor da prima probă a examenului de bacalaureat la limba şi literatura română. Examenul ar putea fi, însă, marcat şi în acest an de un potenţial scandal. Subiectele considerate definitive de mai bine de patru luni şi pe care elevii au lucrat în tot acest timp conţineau greşeli care au fost corectate pe ascuns abia săptamâna trecută, scriu jurnaliştii de la ?Cotidianul?. Anul acesta este primul în care subiectele pentru examenele naţionale, printre care şi bacalaureatul, se publică dinainte pe Internet, astfel încât rezolvarea lor integrală să asigure şi parcurgerea întregii materii. Măsura a fost luată pentru a se evita scandaluri precum cele din anii trecuţi, când subiectele erau teoretic secrete, dar s-au semnalat scurgeri de informaţii.

O primă formă a subiectelor ce vor fi date la bacalaureatul din acest an a fost publicată în ianuarie, fiind urmată de o lună de dezbateri publice menite să corecteze eventualele greşeli. Versiunea finală a fost publicată pe 19 februarie. Jurnaliştii de la ?Cotidianul? spun că ultima modificare la unele dintre variantele de subiecte pentru proba de fizică, pare să fi survenit în ultimele patru zile. Ei au analizat în acest sens prin comparaţie, forma uneia dintre variante din două zile diferite.

În plus, jurnaliştii spun că au fost sesizaţi în mai multe rânduri de numeroşi profesori care le-au semnalat o serie de greşeli şi modificări la forma finală a subiectelor. În schimb, directorul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare, Cristian Mirescu, le-a declarat jurnaliştilor că ultimele modificari în subiectele de examen au fost făcute în februarie.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a declarat că această problemă îi este cunoscută, dar că nu este uşor să compui subiectele şi în concluzie este normal să fie corectate. El le-a mai spus jurnaliştilor de la ?Cotidianul? că în cazul în care va rămâne în funcţie şi anul viitor, va propune schimbarea metodologiei.

SUBIECTE POSIBILE LA PROBA ORALĂ DE LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ (PDF)

Programul examenului de bacalaureat
În perioada 26-27 iunie, se dă proba la limba şi literatura maternă, pentru elevii care aparţin minorităţilor naţionale, urmând ca pe 27 şi 28 iunie să susţină proba la limba şi literatura modernă. Prima probă scrisă va începe pe 29 iunie, la română. Proba obligatorie a profilului a fost programată pe 3 iulie, iar proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, pe 4 iulie. Rezultatele vor fi afişate pe 7 iulie, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 10 iulie.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close