Cei mai mulţi români şi bulgari nu au informaţiile necesare şi nu cunosc legislaţia din ţările respective. Sunt foarte mulţi cetăţeni români care acceptă munca fără forme legale. Astfel ei nu mai au nicio asigurare şi devin vulnerabili.
În vreme ce românii militează pentru ridicarea restricţiilor, britanicii au venit cu propria lor soluţie. Englezii au publicat o broşură în care, spun ei, se găsesc răspunsurile la multe din întrebările unui imigrant: unde poate munci, în ce condiţii, care îi sunt drepturile, care sunt riscurile. „Este un ghid care conţine informaţii şi sfaturi pentru cei care intenţionează să vină la muncă în Marea Britanie, astfel încât să fie bine pregătiţi, să ştie care e situaţia înainte de a-şi părăsi ţara. Este o iniţiativă importantă şi credem că ea se va dovedi valoroasă, iar acei muncitori nu vor mai fi vulnerabili.” a spus Sue Arrand, unul dintre iniţiatorii proiectului.
Ghidul va fi distribuit în România la agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă şi va putea fi descărcat de pe internet, de pe pagina ambasadei României în Marea Britanie şi de pe pagina Agenţiei naţionale pentru ocuparea forţei de muncă. Temerile englezilor referitoare la afluxul de imigranţi români şi bulgari s-au dovedit, deocamdată, neîntemeiate. O dovedeşte numărul în scădere constantă de cereri pentru permise de muncă.
„Există o evaluare pe care o va face guvernul britanic, evaluarea va fi făcută publică la sfârşitul lunii octombrie. Ceea ce cred şi sper este că, pe baza acestei evaluări obiective, vom asista la unele schimbări în ceea ce priveşte regimul accesului pe piaţa muncii.” a spus Ion Jinga, ambasadorul României la Londra.
În Marea Britanie lucrează, oficial, aproximativ 50.000 de români, cei mai mulţi în sectoare unde englezii nu se înghesuie: construcţii, curăţenie, îngrijire la domiciliu sau sănătate publică. Veşti bune pentru noi ar putea apărea peste o lună şi jumătate, când guvernul de la Londra va re-evalua oportunitatea restricţiilor pentru români.
Antena 3