Antena 3 CNN Actualitate A apărut dovada mitei: se aşteaptă demisia lui Remeş

A apărut dovada mitei: se aşteaptă demisia lui Remeş

A apărut dovada mitei: se aşteaptă demisia lui Remeş
10 Oct 2007   •   18:53

Lovitură de teatru în dosarul în care actualul şi fostul ministru al Agriculturii sunt acuzaţi de corupţie. Postul public de televiziune a difuzat miercuri seară o înregistrare video cu momentul în care Remeş ar fi primit de la Mureşan un plic cu 15.000 de euro. Banii ar reprezenta mita pe care omul de afaceri Gheorghe Ciorbă i-ar fi trimis-o ministrului Remeş, ca răsplată pentru obţinerea unui contract. Filmul integral al flagrantului îl puteţi vedea pe site-ul TVR. În urma acestei înregistrări, premierulTăriceanu i-a convocat pe liderii PNL într-o şedinţă fulger, pentru a discuta ?cazul Remeş?. Se pare că liberalii iau în calcul două variante: retragerea sprijinului politic sau demisia ministrului.

Mureşan: DNA este un câine turbat, proprietatea lui Traian Băsescu - {a}muresan.wav{/a}
Ioan Avram Mureşan a declarat pentru Antena 3 că tot acest scandal, ?DNA l-a făcut cu concursul puternic al Cotroceniului?. ?DNA este o instituţie pe cale de dispariţie. Este un câine turbat, aflat în ultima fază de turbare. Ştim cu toţii că dacă un câine este turbat trebuie împuşcat, iar proprietarul trebuie să plătească?, a declarat fostul ministru. El a mai spus că ?este evidentă implicarea preşedintelui? în difuzarea imaginilor şi că, dacă nu ar fi intervenit acesta, ?TVR nu ar fi făcut acel lucru?: ?Înregistrările ar fi putut să fie în patru locuri: la DNA, la Preşedinţie, la Tribunalul Bucureşti şi la Curtea de Apel Bucureşti. La cele două instanţe nu am văzut astfel de filmări. E clar că DNA dă dovadă de disperare şi se implică într-un război politic pus la cale de Băsescu!?.

Fostul ministru al Agriculturii a mai spus că se va adresa tuturor instanţelor europene şi că va face şi o plângere la CEDO. El s-a consultat deja cu avocaţii săi în ceea ce priveşte difuzarea înregistrărilor video şi va cere ca o comisie de anchetă să afle cum a fost posibilă o asemenea scurgere de informaţii. De asemenea, a precizat că va face plângere la CEDO şi la Congresul SUA pentru faptul că i-au fost încălcate drepturile. El a subliniat că nu a văzut încă imaginile flagrantului, însă ceea ce i-a dat lui Remeş a fost un dosar cu acte, şi nu un plic. Documentele ar fi fost legate de ?un imobil pe care noi vroiam să-l retrocedăm Bisericii Greco-Catolice din Baia Mare?, a explicat Mureşan. Mai mult, el a acuzat că ceea ce s-a difuzat este un colaj de imagini, fără nicio legătură unele cu altele.

Daniel Morar: Dosarul cu toate probele s-a dus la Preşedinţie
Şeful DNA, Daniel Morar, a declarat miercuri seara în cadrul unei emisiuni televizate că nu ştie cum au ajuns imaginile cu Remeş, Mureşan şi Ciorbă la TVR, dar că, în mod sigur, ?nu au plecat de la DNA? şi nu a exclus varianta ca imaginile să fie furnizate de la Preşedinţie, care deţinea toate probele din dosar. ?Nu ştiu cum au ajuns aceste imagini la TVR. Dar interceptările s-au realizat pe baza unor mandate emise de un judecător. Flagrantele se pot face şi în faza actelor premergătoare. Dosarul cu toate probele s-a dus la preşedintele României, cum cere legea?, a spus Daniel Morar. El a adăugat că imaginile ?nu au plecat de la DNA? şi nu a confirmat că aceste imagini sunt reale. Morar anunţat că va demara o anchetă în privinţa interceptărilor video şi audio difuzate de TVR. Din punct de vedere legal, un flagrant nu putea fi organizat, deoarece ministrul Remeş are imunitate.

Alexandru Sassu, preşedinte TVR: Eu nu am ştiut de existenţa acestor imagini - {a}sassu.wav{/a}
Contactat telefonic de Antena 3, preşedintele TVR Alexandru Sassu a declarat că nu l-a informat nimeni cu privire la imaginile pe care televiziunea pe care o conduce urma să le difuzeze. ?Am aflat că imaginile apar în jurnal de pe agenţiile de presă, cu câteva minute înaintea ştirilor?. Sassu a dat asigurări că va verifica dacă s-a încălcat legea. A admis însă că ?există o problemă morală, şi anume implicarea într-o bătălie politică. Nu am nicio idee despre cum s-a primit această înregistrare?, a repetat Sassu.

Deocamdată, Decebal Traian Remeş nu a dat nicio declaraţie în legătură cu înregistrarea difuzată de TVR. Dincolo de imagini, rămâne însă întrebarea cum a fost posibil ca înregistrarea din dosar să devină publică.

Filmul acuzaţiilor
Ioan Avram Mureşan a fost reţinut sâmbătă noapte, acuzat că ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1500 de lei şi a sumei de 15.000 de euro de la omul de afaceri Ciorbă Gheorghe către actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş.

Potrivit unui comunicat DNA, fostul demnitar este cercetat penal pentru complicitate la săvârşirea a două infracţiuni de cumpărare de influenţă. Mureşan mai este judecat într-un dosar pentru deturnare de fonduri, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi fals intelectual.

?Eu stăteam cu toate scuturile anti-rachetă împotriva PDSR-ului şi, dintr-o dată, primesc o lovitură din partea PD-ului şi a lui Traian Băsescu, pentru că numai ei pot manevra o astfel de instituţie?, declara Ioan Avram Mureşan pentru Antena 3 luni, după eliberare.

FILMUL FLAGRANTULUI:
Mureşan: Am primit o lovitură din partea lui Traian Băsescu -

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close