Antena 3 CNN Actualitate A ajuns pe trotuarul Mitropoliei, după ce a lucrat la Casa Scânteii

A ajuns pe trotuarul Mitropoliei, după ce a lucrat la Casa Scânteii

2 minute de citit Publicat la 18:37 24 Dec 2008 Modificat la 18:37 24 Dec 2008
A ajuns pe trotuarul Mitropoliei, după ce a lucrat la Casa Scânteii
EXCLUSIV ANTENA3.RO Intersecţia bulevardului Regina Maria cu strada 11 Iunie, în Bucureşti, mai exact, în spatele Patriarhiei Române. Un bătrân cu barbă şi îmbrăcat anevoios, dar totuşi cât să-i ţină de cald pe vremea geroasă a lui noiembrie, locuieşte între două fotolii improvizate din paturi şi scaune, câteva haine şi sacoşe agăţate de gardul Patriarhei şi alături de cărţile prozatorilor Cehov şi Novalis. El este nea? Popescu, care îşi petrece zilele şi nopţile în spatele Patriarhiei, de 11 ani.
După ce a lucrat la Casa Scânteii şi a pierdut casa de la ICRAL, a ajuns pe străzi. Ion Popescu are 65 de ani şi îşi petrece bătrâneţea între cărţi de Cehov şi Novalis, pe un trotuar din spatele bisericii Patriarhiei.
Soţia sa a murit în 1995, iar mama lui, doi ani mai târziu. A avut două apartamente, dar pe care le-a pierdut.
"Am avut un apartament lângă Herăstrău împreună cu o soră vitregă, dar ea a vândut casa, a plecat şi nu a împărţit banii. Am mai avut o casă care a aparţinut de ICRAL, tot în zona Patriarhiei, dar care a fost retrocedată", povesteşte Ion Popescu pentru Antena3.ro

Nea? Popescu este sudor ca meserie, dar a lucrat în mai multe locuri şi a avut mai multe îndeletniciri de-a lungul timpului. A lucrat la rotativa tipografiei din Casa Scânteii câţiva ani buni, apoi a mai lucrat la un depozit de frigidere, ca paznic, iar acolo avea şi un loc în care să dorm. Dar şi-a pierdut în timp toate locurile de munca, din cauza depresiei pe care a avut-o după ce a murit mama sa şi astfel nu s-a mai putut apuca de muncă, după cum mai spune nea? Ion Popescu pentru Antena3.ro.
Ion Popescu are o fată, iar din partea ei are o nepoată în vârstă de trei ani, dar pe care le vede rar.
"Fata mea are 23 de ani şi trece printr-un divorţ. Chiar acum câteva luni a trecut să mă vadă, dar nu are cum să mă ajute", adaugă nea? Popescu.

Fostul lucrător la Casa Scânteii spune pentru Antena3.ro că trăieşte din ceea ce primeşte de la echipa Samusocial din România, adică haine, tratament şi mâncare, sau de la trecători. Ultima oară, echipa Samusocial i-a adus lui Ion Popescu un căruţ rotativ care să-l ajute să-şi care lucrurile, pentru că anul trecut, nea? Popescu a avut degetele de la picioare degerate şi a suferit o operaţie.


Asociaţia samusocialdinRomânia este o organizatie neguvernamentala românească, înfiinţată în 2004 sub egida Samusocial International, care a preluat un proiect iniţiat pentru persoanele adulte fără adăpost din 1998 de către organizaţia Medici Fără Frontiere-Belgia.
Paula Safta, Antena3.ro

×
x close