Astăzi se împlinesc 73 de ani de la ocupația sovietică a Basarabiei din 28 iunie 1940. Atunci au fost smulse teritorii şi localităţi strămoşeşti ale patriei noastre, România: Cetatea Albă, Ismail, Tighina, Hotin, Chilia, Chişinău, nordul Bucovinei, cu Storojineţ, Cernăuţi, Ţeţina şi Ţinutul Herţa.
Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, cunoscut ca Basarabia, din partea nordică a regiunii Bucovina şi Ţinutului Herţa.
În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de patru zile, România era ameninţată cu războiul.
Din cauza presiunilor conjugate ruso-germane venite de la Moscova şi de la Berlin, administraţia şi armata română s-au retras pentru a evita războiul.
În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul şi nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucraineană. Odată cu proclamarea RSS Moldoveneşti, RSSA Moldovenească, republică autonomă "moldovenească" de la răsărit de Nistru, a fost împărţită între cele două republici sovietice vecine, Moldova sovietică şi Ucraina.