Membri unei reţele de traficanţi de persoane, care obligau mai multe persoane de sex feminin, atât majore, cât şi minore, să se prostitueze în România şi în Spania, au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizata şi Terorism (D.I.I.C.O.T.). Gruparea acţiona împreună cu alte reţele de acelaşi gen, de la care cumpărau victimele la preţul de 700 de lei şi un telefon mobil pentru fiecare tânără, conform unui comunicat al Poliţiei Române remis către Antena3.ro.
Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Combatere a Traficului de Persoane - Serviciul de Combatere a Traficului de Fiinţe Umane şi procurorii din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală au anihilat o reţea organizată, suspectată de trafic de persoane, trafic de minori, constituirea unui grup de criminalitate organizată şi de proxenetism.
In urma cercetărilor, autorităţile au stabilit că membri grupării au exploatat, în perioada 2005-2008, mai multe persoane de sex feminin, adule şi minore, pe care le-au obligat să se prostitueze în judeţul Constanţa şi pe teritoriul Spaniei.
După ce racolau tinerele şi le găzduiau la locuinţele lor, traficanţii le privau de libertate şi le obligau să practice prostituţia pe stradă şi în hoteluri din judeţul Constanţa şi în mai multe oraşe din Spania. Ele erau păzite şi supravegheate permanent de către un membru al grupării, care le însoţea de la locul unde erau cazate până la locul unde erau obligate să se prostitueze şi care încasa sumele de bani de la clienţii care întreţineau raporturi sexuale cu tinerele.
O modalitate practicată de traficanţi pentru racolarea victimelor era promisiunea falsă a căsătoriei, iar victimele erau ulterior cazate la domiciliul racolatorilor, care le întocmeau documente de identitate şi de călătorie la domiciliile lor. De asemenea, unii membri ai reţelei încheiau căsătorii de convenienţă cu victimele pentru a avea astfel o modalitate de control asupra acestora din punct de vedere juridic.
Ramificaţiile reţelei se întindeau pe raza mai multor judeţe ale ţării, cum ar fi Constanţa, Olt, Teleorman sau Bucuresti, iar din legăturile infracţionale ale liderilor reţelei făceau parte mai multe grupări infracţionale, care acţionau pe raza unui singur judeţ si care aveau singurul rol de a racola tinere din judeţul respectiv pentru liderii grupării. Grupările le vindeau ulterior acestora contra unor sume de bani, adică 700 de lei şi a unui telefon mobil, pentru o singură victimă.
D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a celor opt autori din cadrul grupării, în calitate de inculpaţi, toţi domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa, pentru infracţiunile de trafic de persoane şi de minori, constituirea unui grup de criminalitate organizată şi proxenetism.
Citiţi aici comunicatul DIICOT (pdf) Paula Safta, Antena3.ro