Problemele financiare generate de criza mondială aduc tot mai mulţi consumatori în magazinele ?second-hand?, iar vânzările hainelor uzate se preconizează că vor creşte simţitor în următoarea perioadă. Din aceste motive, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a verificat luna trecută modul în care comercianţii pun pe piaţă aceste produse şi i-a amendat pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare, pentru diferite abateri, după cum arată un comunicat al Biroului de presă al ANPC, remis către Antena3.ro.
În perioada 12 - 23 ianuarie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat dacă operatorii economicii au introdus pe piaţă, comercializat şi distribuit gratuit articolele de îmbrăcăminte şi pe cele textile purtate sau uzate.
Controlul a avut loc la nivel naţional, a cuprins 694 operatori economici, iar în urma acestuia, inspectorii Autorităţii au dat 440 amenzi contravenţionale în valoare de 1.039.200 lei şi au dispus retragerea de la comercializare pentru articole textile şi de îmbrăcăminte, în valoare de 9.908 lei.
Printre abaterile constatate de către inspectorii ANPC se numără nerespectarea cerinţelor de introducere pe piaţă, cum ar fi curăţarea, dezinfectarea şi dezinsecţia produselor vestimentare, precum şi lipsa documentelor care să ateste aceste operaţiuni. De asemenea, alte abateri au fost constatate la etichetare, pentru că hainele nu conţineau denumirea compoziţiei fibroase şi nici modul de întreţinere a hainelor. Comercianţii au mai fost amendaţi şi pentru nerespectarea legii referitor la promoţii, respectiv data la care încetează oferta, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil, iar dacă oferta nu a început încă, data de începere a acesteia.
Cei mai mulţi operatori economici, adică 298 din totalul verificat de către inspectori, au fost sancţionaţi pentru abateri legate de legalitatea funcţionării, afişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la Registrul comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate al societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare, afişarea preţurilor şi a tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă uşor de citit.
Referitor strict la controlul hainelor second-hand, 274 de comercianţi au fost sancţionaţi pentru că nu au respectat normele de etichetare privind denumirea şi marcarea compoziţiei fibroase, care, în contexul legii, presupune în mod obligatoriu limba română, dar fără a se exclude prezentarea şi în alte limbi. Apoi, 169 de operatori economici nu au indicat modul de întreţinere a produselor textile, adică utilizarea simbolurilor grafice pentru marcarea produselor textile, care să indice spălarea, clorurarea, calcarea, curăţarea chimică şi uscarea în maşina de uscat cu tambur rotativ.
Cititi aici comunicatul ANPC (pdf)
Paula Safta, Antena3.ro