Antena 3 CNN Actualitate 66% dintre români consideră că succesul se obţine doar cu şpagă

66% dintre români consideră că succesul se obţine doar cu şpagă

66% dintre români consideră că succesul se obţine doar cu şpagă
11 Noi 2007   •   13:41

Majoritatea românilor consideră că nivelul corupţiei a crescut după aderarea ţării la Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR. Potrivit cercetării socilologice, un procent de 83% dintre respondenţi sunt de părere că nivelul corupţiei a crescut sau a rămas la acelaşi nivel după aderarea ţării la UE, iar între instituţiile privite ca având cel mai ridicat stadiu de corupţi, cei mai mulţi dintre subiecţi, în proporţie de 64%, au indicat Poliţia Rutieră, urmată de Poliţia de Frontieră şi de Inspectoratul de Poliţie.

În schimb, instituţiile percepute ca având cel mai scăzut nivel corupţie sunt Serviciul de Evidenţă a Persoanelor şi Jandarmeria. În cazul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), 41% dintre români sunt de părere că la nivelul instituţiei există un nivel ridicat de corupţie, deşi aceasta are drept scop prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA). Astfel, o treime dintre subiecţi afirmă ca au cunoştinţă de fapte de corupţie săvârşite de angajaţi ai MIRA, în timp ce 41% dintre respondenţi declară că au oferit ?mici atenţii? unor angajaţi ai instituţiilor de stat.

Totodată, conform studiului, numai 22,4% din populaţie ştie că există un număr de telefon tip telverde la care pot sesiza fapte de corupţie din cadrul MIRA. Studiul reflectă că de cea mai mare notorietate se bucură instituţiile Administraţiei publice locale, preşedintele şi Parlamentul şi de cea mai mică Avocatul Poporului şi DGA. Instituţia percepută ca servind în cea mai mare măsură interesele cetăţenilor este instituţia Preşedintelui, cu peste 50%, iar cea percepută ca servind în cea mai mică măsură interesele cetăţenilor este Parlamentul. Însă jumătate dintre subiecţi consideră că aceste instituţii servesc interesele cetăţenilor în mică măsură şi în foarte mică măsură.

Două treimi din populaţie, într-un procent de 66%, consideră că succesul unui om obişnuit nu poate fi obţinut fără a fi corupt. În schimb, un procent de 80% dintre respondenţi sunt de părere că funcţionarea Centrului Naţional pentru Integritate este oportună pentru asistarea cetăţenilor în prevenirea faptelor de corupţie.

Cercetarea sociologică a fost comandată de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, fiind realizată de INSOMAR, în regim OMNIBUS, în perioada 10 -17 octombrie. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 1.226 persoane, folosind metoda sondajului de opinie pe bază de chestionar administrat la domiciliul persoanelor intervievate, din 53 de localităţi urbane şi 50 de localităţi rurale. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute, garantată cu o probabilitate de 95%, este de 2,8%.

Rompres

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close