Antena 3 CNN Actualitate 6 judeţe au cerut să fie declarate calamitate

6 judeţe au cerut să fie declarate calamitate

6 judeţe au cerut să fie declarate calamitate
16 Mai 2007   •   17:16

Şase judeţe au cerut Guvernului să fie declarate zone calamitate, din cauza secetei care se agravează. Culturile de pe zeci de mii de hectare sunt compromise, oamenii se plâng că li s-au uscat legumele în grădini iar autorităţile locale cer ajutor de la guvern. În cel de-al 12-lea ceas, Guvernul ia primele măsuri pentru a limita efectele secetei, considerată cea mai gravă din ultimii 40 de ani. Lipsa de apă se face simţită mai ales în jumătatea de sud a ţării.

În Prahova, trei sferturi din culturile de cereale au fost afectate de secetă. Dacă nu plouă până la sfârşitul săptămânii, recolta va fi compromisă, avertizează specialiştii. În Bărăgan, oamenii sunt conştienţi că acum culturile de cereale sunt complet compromise. Localnicii au ieşit pe câmp să cosească grâul uscat, după ce s-au convins că nu mai există nicio şansă ca recolta să fie salvată.

Oamenii şi-ar fi dorit ca măcar culturile de porumb să poată fi salvate. Dar şi această speranţă le-a fost spulberată. În toată Ialomiţa, situaţia e la fel de gravă. După ce le-a distrus recoltele, seceta mai are puţin şi îi lasă pe oameni şi fără apă în fântâni.

În comuna Mărăcineni din judeţul Buzău, cei mai mulţi localnici trăiesc de pe urma cultivării legumelor. Oamenii au ajuns să îşi ude grădinile cu cana, pentru că sistemul de irigaţii nu mai funcţionează. Sătenii care se încăpăţânează să aibă grădini trebuie să facă eforturi uriaşe. Ca să aibă cu ce uda plantele, grădinarii din Mărăcineni merg cu căruţa la râul Buzău, pentru a aduce apă cu butoaiele.

Autorităţile se arată neputincioase în rezolvarea crizei din Mărăcineni. Conducerea Autorităţii de Îmbunătăţiri Funciare spune că s-au investit 140 de milioane de lei pentru repararea canalului, însă costul total al lucrărilor este mult mai mare.

Guvernul a dublat subvenţiile pentru irigaţii, în încercarea de a limita efectele secetei care afectează ţara. În şedinţa de miercuri, membrii Executivului au aprobat toate măsurile cerute marţi de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Agricultorii vor primi 700 de lei ajutor de la stat pentru fiecare hectar cultivat.

Guvernul a decis să le mai dea o şansă celor care nu şi-au încheiat până acum contracte pentru a-şi iriga terenurile. Termenul iniţial până la care ar fi trebuit încheiate contractele era 1 ianuarie, însă Executivul a prelungit perioada cu încă şase luni. Agricultorii vor beneficia şi de electricitate ieftină, de la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close