Plenul Consiliului Economic și Social a dezbătut noul proiect al legii 5G.
Din cei 9 reprezentanți ai patronatului, 3 au votat pentru avizarea favorabila a proiectului, 3 s-au abținut și 3 au votat împotrivă. De asemenea, reprezentanții sindicali au votat pentru avizarea nefavorabilă, în timp ce reprezentanții societăți civile au votat pentru avizarea favorabilă a proiectului de lege.
Printre observațiile formulate, s-a criticat concentrarea proiectului de lege pe identificarea producătorilor de echipamente eligibili, mai degrabă decât pe abordarea și identificarea riscurilor de securitate independente de numele producătorului de echipamente.
S-a subliniat că această abordare este diferită de cea europeană, instrumentele UE cu privire la securitatea cibernetică a rețelelor 5G punând accentul pe măsurile tehnice ce ar trebui să fie reglementate și implementate.
Se menționează astfel că impunerea unor măsuri necesare pentru a asigura securitatea rețelelor și a serviciilor trebuie să includă, pe lângă măsurile strategice și o serie de măsuri tehnice relevante.
Proiectul legii 5G urmează să fie adoptat de Guvern pentru a intra apoi în dezbaterea parlamentului.
După mai multe amânări succesive în ultimii doi ani, autoritățile române urmăresc derularea în acest an a licitației pentru frecvențele 5G.