"Este un prim pas pe care îl facem pentru profesioniştii din sistemul sanitar. Măsura vine în sprijinul unităţilor publice din sistemul sanitar care se confruntă cu un important deficit de personal, atât personal de specialitate medico-sanitar, personal auxiliar sanitar, dar şi alte categorii, nemedical, absolut necesare pentru efectuarea actului medical", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Dintre cele 500 posturi ce urmează să fie deblocate, 300 vor fi repartizate spitalelor judeţene de urgenţă, spitalelor care asigură asistenţa medicală de urgenţă pentru adulţi şi copii din municipiul Bucureşti, serviciilor de ambulanţă şi institutelor şi centrelor medicale clinice, pentru angajare de personal de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar.
Restul de 200 posturi vor fi repartizate Institutului Regional de Oncologie Iaşi, pentru demararea activităţii, şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Spiridon" din acelaşi oraş, în vederea reorganizării activităţii, precizează reprezentanţii ministerului.
Institutul Regional de Oncologie din Iaşi este o unitate nou înfiinţată care va demara activitatea începând din acest an. În vederea acestui demers, o parte din personal, mai exact personalul cu specialitatea oncologică, a fost preluat de la Spitalul de Urgenţă "Sf Spiridon".
Pentru completarea schemei de personal, însă, astfel încât să poată începe activitatea, este nevoie de mai multe posturi, care au fost repartizate prin decizia luată miercuri de Executiv, explică sursele citate.
De asemenea, posturile repartizate Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf Spiridon" Iaşi completează schema de personal în urma reorganizării secţiei de oncologie şi trecerii acesteia către Institutul de Oncologie.
Posturile neocupate de aceste unităţi vor putea fi redistribuite de Ministerul Sănătăţii.
Deblocarea posturilor se face cu încadrarea unităţilor sanitare în limita de 70 la sută cheltuieli de personal, au mai spus reprezentanţii ministerului.